Η Ρωσία απέστειλε στην Ιταλία επίσημο αίτημα για την έκδοση του 35χρονου Ρουσλάν Ουμάροφ, μικρότερου αδελφού του λεγόμενου «εμίρη του Καυκάσου» Ντόκου Ουμάροφ, ενός από τους πλέον καταζητούμενους ηγέτες των ισλαμιστών στο ρωσικό Καύκασο, ο οποίος κατηγορείται για πολυάριθμες τρομοκρατικές ενέργειες.

«Η διακηρυγμένη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο Νταμαντιέντοβο ετοιμότητα των διεθνών εταίρων να βοηθήσουν τη Μόσχα στην αποκάλυψη των εγκληματικών περνά, κατά τη γνώμη των παρατηρητών, μία από τις πρώτες της δοκιμασίες» εκτιμά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, που μεταδίδει την πληροφορία επικαλούμενο πηγή στις ρωσικές διωκτικές αρχές.

Όπως μετέδωσαν νωρίτερα ρωσικά και ιταλικά ΜΜΕ η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον Ρουσλάν Ουμάροφ στο σιδηροδρομικό σταθμό Μέστρε έξω από τη Βενετία και τον κρατά σε κέντρο για τους παράνομους μετανάστες έξω από την Τριέστη.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας ο Ρ.Ουμάροφ συνελήφθη έπειτα από σήμα των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών πριν από μερικές ημέρες και αμέσως μετά τη σύλληψή του υπέβαλε στις ιταλικές αρχές αίτημα να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της ρωσικής Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι πίσω από το χτύπημα στο Νταμαντιέντοβο κρύβονται οι ενεργεία επικεφαλής «της παρανομίας στον Καύκασο, ο Ντόκου Ουμάροφ, είτε αυτοί, που έχουν αποσχιστεί από την ηγεσία του».