Στην καταδίκη της χθεσινής επίθεσης αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, που στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους, προχωρά η διεθνής κοινότητα.

Σε επιστολή του προς τον Ρώσο ομόλογό του, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, καταδικάζει «τις τρομοκρατικές επιθέσεις κάθε μορφής και στηρίζει αποφασιστικά τα μέτρα που ελήφθησαν από τη Ρωσία για την πάταξη της τρομοκρατίας. Ο Χου προτείνει ακόμη την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο.

Την ίδια ώρα, η Αυστραλία καταδικάζει την επίθεση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μόσχας και η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ κάνει λόγο για μια «ενέργεια τυφλής και αποτρόπαιης βίας» που χωρίς αμφιβολία έπληξε πολίτες αρκετών χωρών. Πρόκειται για μία «ωμή επίθεση», σημείωσε η επικεφαλής της αυστραλιανής κυβέρνησης. Ο υπουργός Άμυνας Στίβεν Σμιθ είπε ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία της Αυστραλίας στη Μόσχα προσπαθεί να διαπιστώσει αν υπήρχαν Αυστραλοί μεταξύ των θυμάτων. «Ξέρουμε ότι η τρομοκρατία και οι ακραίες ενέργειες βίας είναι, κατά λυπηρό τρόπο, ένα φρικτό γεγονός της σύγχρονης ζωής και για το λόγο αυτό η αυστραλιανή κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να περιορίσουν τις πιθανότητες όμοια περιστατικά να συμβούν ξανά», δήλωσε.

Στην καταδίκη της χθεσινής επίθεσης προχώρησε και ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ. «Η κυβέρνησή μας καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας όπως και την απώλεια των ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς που αυτή προκάλεσε. Ουδέποτε θα γίνει ανεκτή η βίαιη επίθεση εναντίον αθώων πολιτών, και εμείς καταδικάζουμε τους δράστες αυτής της αποτρόπαιης πράξης», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η διεθνής κοινότητα είναι συχνά αντιμέτωπη με την τρομοκρατία. Οφείλουμε να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση καθόσον εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για να εμποδίσουμε κάθε νέα επίθεση».

Θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας Ντομοντέντοβο έπεσε κι ένας Βούλγαρος πολίτης. Πρόκειται για τον Νικολάι Ιβάνοφ Ιβάνοφ, έναν άνδρα 40-45 ετών, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών, Βέσελα Τσέρνεβα.