Μια νεαρή Ρωσίδα που ζήτησε να της χορηγηθεί άσυλο και ανακηρύχθηκε «Νορβηγίδα της χρονιάς» συνελήφθη σήμερα ενόψει της απέλασής της από τη Νορβηγία.

Η 25χρονη Μαρία Αμελί, όπως είναι το ψευδώνυμο που διάλεξε γράφοντας την εμπειρία της στο βιβλίο «Παράνομη Νορβηγίδα» ζούσε σε καθεστώς παράνομου μετανάστη στη Νορβηγία από το 2004 όταν απορρίφθηκε το αίτημα για χορήγηση ασύλου της προερχόμενης από τη Βόρεια Οσετία οικογένειάς της.

Η Μαντίνα Σαλάμοβα όπως είναι το πραγματικό της όνομα, ανακηρύχθηκε «Νορβηγίδα της χρονιάς» το Δεκέμβριο από το περιοδικό Ny Tid.

Σύμφωνα με την επιτροπή του περιοδικού, η Μαντίνα έδωσε ένα πρόσωπο σε αυτούς που δεν έχουν, αποδεχόμενη να θέσει την κατάστασή της σε κίνδυνο με την κυκλοφορία του βιβλίου της, στόχος του οποίου ήταν η ευαισθητοποίηση των αναγνωστών για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα όσων δεν έχουν χαρτιά.

Η Μαρία Αμελί έφθασε το 2002 στη Νορβηγία όπου πέρασε σχεδόν τα μισά της χρόνια. Θεωρείται υπόδειγμα πετυχημένης ένταξης, πήρε ένα μάστερ με ψευδή ταυτότητα, καθώς ήταν αναγκασμένη να ζει σε καθεστώς παράνομου μετανάστη.

Η νεαρή συνελήφθη από την αστυνομία στις 12 Ιανουαρίου. Αφέθηκε ελεύθερη μερικές ημέρες αργότερα και έκτοτε τελεί υπό δικαστικό έλεγχο.

Η περίπτωσή της κινητοποίησε τους Νορβηγούς που διαδήλωσαν κατά χιλιάδες για να μπορέσει να παραμείνει στη χώρα. Το θέμα μονοπωλεί το πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και προκαλεί τριγμούς στον αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό.

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το νόμο ώστε να επιτρέπει σε όσους έχει απορριφθεί το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου -μόλις επιστρέψουν στη χώρα τους- να διεκδικήσουν άδεια εργασίας στη Νορβηγία χωρίς να πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για μια συγκεκριμένη περίοδο.