Ο πόλεμος στο Σουδάν έχει προκαλέσει «μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις» των τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε σήμερα ο διεθνής πρόεδρος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) Χρήστος Χρήστου.

«Το Σουδάν πλήττεται από μία από τις χειρότερες κρίσεις που έχει γνωρίσει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες (…) και η ανθρωπιστική απάντηση είναι βαθιά ανεπαρκής», τόνισε ο κ. Χρήστου στο Χ.

«Σε όλη τη χώρα καταγράφονται ακραία επίπεδα δεινών και οι ανάγκες αυξάνονται μέρα με την ημέρα», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.

Από τη σύγκρουση έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και περισσότερα από εννέα εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι δύο πλευρές έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, κυρίως επειδή στοχοθέτησαν σκοπίμως αμάχους, βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές και εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια, παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια Σουδανοί κινδυνεύουν από λιμό.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και ο ΟΗΕ, έχουν κατηγορήσει τις ΔΤΥ για εθνοκάθαρση και εγκλήμάτα κατά της ανθρωπότητας.