«Αδιανόητο» χαρακτήρισε σήμερα, Τρίτη 4/6 ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ το γεγονός ότι περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου 24 Ισραηλινοί – εκ των οποίων οκτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας– έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ σε συγκρούσεις ή επιθέσεις Παλαιστινίων, επεσήμανε στην ίδια ανακοίνωση.

Στη Δυτική Όχθη, που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, παρατηρείται όξυνση της βίας από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τότε, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, τουλάχιστον 522 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από Ισραηλινούς στρατιώτες ή Εβραίους εποίκους.

«Σαν να μην αρκούσαν τα τραγικά γεγονότα στο Ισραήλ και στη συνέχεια στη Γάζα τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι κάτοικοι της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης υποβάλλονται καθημερινά σε πρωτοφανή αιματοχυσία. Είναι αδιανόητο ότι εκλάπησαν με τόσο αδικαιολόγητο τρόπο τόσες πολλές ζωές», υπογράμμισε ο Τουρκ.

Την 1η Ιουνίου, επεσήμανε ο ίδιος, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο έφηβο και τραυμάτισαν σοβαρά έναν άλλο κοντά στον καταυλισμό προσφύγων Ακαμπάτ Τζαμπρ, δίπλα στην Ιεριχώ, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος νεαρός πέθανε την επόμενη ημέρα.

«Ο θάνατός τους, όπως και αυτός τεσσάρων άλλων Παλαιστίνιων που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ, ανεβάζει σε 505 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει εξετάσει το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», επεσήμανε ο Τουρκ.

«Οι φόνοι, οι καταστροφές και οι γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής.

Εξάλλου ζήτησε από το Ισραήλ «να υιοθετήσει και να εφαρμόσει κανόνες εμπλοκής» που «συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες και τα πρότυπα των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

«Οποιαδήποτε καταγγελία παράνομου φόνου πρέπει να ερευνηθεί πλήρως και με ανεξάρτητο τρόπο και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Τουρκ.

«Η διάχυτη ατιμωρησία για αυτά τα εγκλήματα αποτελεί κάτι συνηθισμένο εδώ και πάρα πολύ καιρό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτή η ατιμωρησία δημιούργησε ένα περιβάλλουν που επιτρέπει τη διάπραξη ολοένα και περισσότερων παράνομων φόνων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό και να εφαρμοστεί, ενώ πρέπει να διασφαλιστεί και η λογοδοσία», κατάληξε ο Τουρκ.

Πηγή: ΑΠΕ