Ένας έφηβος γεννημένος στο Λονδίνο, ο οποίος πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 15 ετών, πρόκειται να ανακηρυχθεί ως ο πρώτος άγιος millennial (ο όρος αποδίδεται σε όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 1995) της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Κάρλο Ακούτις ήταν ένα παιδί-θαύμα στους υπολογιστές και βοήθησε στη διάδοση της ρωμαιοκαθολικής διδασκαλίας στο διαδίκτυο, πριν από τον θάνατό του το 2006. Την Πέμπτη, ο Πάπας Φραγκίσκος διέταξε ότι ένα δεύτερο μεταθανάτιο θαύμα αποδόθηκε στον Ακούτις, γεγονός που δίνει τα εχέγγυα για την αγιοποίηση του εφήβου. Ο Ακούτις γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1991 και αργότερα μετακόμισε στο Μιλάνο με τους ιταλούς γονείς του, Αντρέα Ακούτις και Αντωνία Σαλτσάνο. Από τα 912 άτομα που έχουν αγιοποιηθεί από τον Πάπα Φραγκίσκο, η πιο πρόσφατη ημερομηνία γέννησης ήταν το 1926.

Η μητέρα του παιδιού, Σαλτσάνο, είπε στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ότι από την ηλικία των τριών ετών ο γιος της ζητούσε να επισκεφθεί εκκλησίες στο Μιλάνο και ότι δώριζε το χαρτζιλίκι του σε φτωχούς ανθρώπους της πόλης.

Είπε ότι ο Ακούτις βοηθούσε, επίσης, συμμαθητές του, οι γονείς των οποίων είχαν πάρει διαζύγιο, υπερασπιζόταν τους συνομηλίκους του με αναπηρία όταν τους έκαναν bullying και αγόραζε γεύματα και υπνόσακους σε όσους τα χρειάζονταν στο Μιλάνο. Ο Ακούτις μπορούσε να γράφει κώδικα και να δημιουργεί γλώσσες προγραμματισμού, ενώ ήταν ακόμη στο δημοτικό σχολείο, ενώ αργότερα χρησιμοποίησε τις δεξιότητές του για να δημιουργήσει ιστότοπους για καθολικές οργανώσεις, καθώς και έναν ιστότοπο όπου κατέγραφε θαύματα σε όλο τον κόσμο, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Ο αρχιεπίσκοπος της Ασίζης, Domenico Sorrentino, δήλωσε: «Η Εκκλησία στην Ασίζη γιορτάζει. Σκοπεύω να φτάσω στην Ασίζη σήμερα το απόγευμα για να ευχαριστήσω τον Κύριο». Στον καθολικισμό οι άνθρωποι μπορούν να προσεύχονται σε αποθανόντες που πιστεύουν ότι βρίσκονται στον παράδεισο για να ζητήσουν να μιλήσουν στον Θεό για λογαριασμό τους, όπως να ζητήσουν να αναρρώσει ένα άτομο από μια ασθένεια ή έναν τραυματισμό. Εάν το εν λόγω άτομο παρουσιάσει στη συνέχεια μια απροσδόκητη ανάρρωση, μπορεί να χαρακτηριστεί ως θαύμα από το Βατικανό. Εάν δύο θαύματα αποδοθούν σε έναν νεκρό και εγκριθούν από τον Πάπα, τότε πληρούν τις προϋποθέσεις για αγιότητα.

Τα δύο θαύματα που έκανε

Ο Ακούτις πήρε τον δρόμο προς την αγιότητα, αφού ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε ένα θαύμα που του αποδόθηκε: ένα επτάχρονο αγόρι από τη Βραζιλία ανάρρωσε από μια σπάνια διαταραχή στο πάγκρεας, αφού ήρθε σε επαφή με ένα από τα μπλουζάκια του Ακούτις. Ένας ιερέας είχε επίσης προσευχηθεί στον Ακούτις για λογαριασμό του παιδιού. Η ειδική μονάδα της Καθολικής Εκκλησίας για την εξέταση της εγκυρότητας των θαυμάτων, που ονομάζεται Medical Council of the Congregation for Saints’ Causes, διερεύνησε πρόσφατα τους ισχυρισμούς ότι μια γυναίκα από την Κόστα Ρίκα έζησε ένα θαύμα αναρρώνοντας μετά από ένα ατύχημα με ποδήλατο στη Φλωρεντία το 2022.