Δεκατρία ουκρανόπουλα επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα τους από τη Ρωσία και από κατεχόμενα από τη Μόσχα εδάφη της Ουκρανίας σε συνεργασία με το Κατάρ, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Κίεβο.

«Τα παιδιά βρίσκονται ήδη στην πατρίδα τους» δήλωσε ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου στο Telegram.

Η Μόσχα παρέδωσε έξι παιδιά ηλικίας 6 και 17 ετών, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ουκρανίας, Ντμίτρο Λούμπινετς, πρόσθεσε ότι επτά παιδιά επέστρεψαν από εδάφη που είναι υπό ρωσική κατοχή.

20.000 εκτοπίσεις και απελάσεις

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως σήμερα, η Ρωσία είχε εκτοπίσει ή απελάσει τουλάχιστον 19.546 ασυνόδευτα παιδιά από την Ουκρανία χωρίς τη συγκατάθεση των οικογενειών ή των κηδεμόνων τους. Αυτός είναι ο επίσημος αριθμός που παρέχεται από την πύλη «Παιδιά του Πολέμου» της ουκρανικής κυβέρνησης.

Χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή της Μόσχας έγκλημα πολέμου που ανταποκρίνεται στον ορισμό της γενοκτονίας σύμφωνα με τη συνθήκη του ΟΗΕ. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει προστατεύσει τα ευάλωτα παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την επίτροπο της Ρωσίας αρμόδια για τα τα παιδιά Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου που σχετίζονται με την απαγωγή παιδιών στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Το Κατάρ αποδέχθηκε ουκρανικό αίτημα να μεσολαβήσει με τη Ρωσία για την επιστροφή των παιδιών τον Ιούλιο του 2023 και η πρώτη επιστροφή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΠΕ