«Η Ουκρανία πολεμάει τη Ρωσία με το ένα χέρι δεμένο πισθάγκωνα εξαιτίας των ΗΠΑ» επαναλαμβάνουν όλο και πιο συχνά αξιωματούχοι στο Κίεβο λόγω των αμερικανικών περιορισμών για τα χτυπήματα εντός ρωσικής επικράτειας.

Από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής η Ουάσιγκτον απαγόρευσε ρητά στην Ουκρανία να χτυπήσει με δυτικά και κυρίως αμερικανικά όπλα εγκαταστάσεις ή στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος. Επίσης, για αυτό τον λόγο δεν έδωσε ούτε και παρέδωσε με αυστηρή εποπτεία όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να αποφύγει νέες ρήξεις με τον Πούτιν.

Η συγκεκριμένη κόκκινη γραμμή απέδωσε καρπούς στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, όμως φέρνει σε δύσκολη θέση την Ουκρανία, που βλέπει με «σταυρωμένα» χέρια τη Ρωσία να μαζεύει ανενόχλητη τα στρατεύματα στα σύνορα, έγραψε η ιστοσελίδα Business Insider.

Ο Drago, διοικητής της ουκρανικής μεραρχίας Kraken, περιέγραψε στην εφημερίδα The Times of London τις συνέπειες της αμερικανικής οδηγίας, η οποία παραλίγο να κοστίσει τη ζωή του. Με βάση όσα ανέφερε, τον Απρίλιο έλαβε μετάθεση από το Ντονμπάς στο Χάρκοβο, για να ενισχύσει τις δυνάμεις της περιοχής, λόγω του ρωσικού σφυροκοπήματος.

Αμερικανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς

Κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής εντόπισε ρωσικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται στα σύνορα, χωρίς να έχουν λάβει μέτρα προστασίας, καθώς γνωρίζουν ότι οι Ουκρανοί απαγορεύεται να αντιδράσουν. Τότε, πήγε με τη μονάδα του στην πρώτη γραμμή, αλλά έπεσε σε ρωσική ενέδρα, με αποτέλεσμα να χωριστούν οι άνδρες του και να χάσει μερικούς, που θα ζούσαν υπό άλλες συνθήκες.

«Υπήρχαν πολλοί Ρώσοι που συγκεντρώνονταν και θα μπορούσαμε να τους είχαμε εξολοθρεύσει, αλλά δεν διαθέτουμε πολλά ATACMS και έχουμε απαγόρευση χρήσης τους στο ρωσικό έδαφος», είπε χαρακτηριστικά.

Επικρίσεις προς την Ουάσιγκτον

Η Ουκρανία από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε στην αμερικανική απαγόρευση και για να ενισχύσει τη θέση της για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, ξεκίνησε τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις με μη δυτικά όπλα, όπως με χρήση τουρκικών drones.

Πράγματι, αυτά τα χτυπήματα, αν και μικρής κλίμακας, έφεραν ένα σχετικό αποτέλεσμα, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν πως οι Ουκρανοί θα ήθελαν να κάνουν επίδειξη ισχύος στον Πούτιν, παρά να πετύχουν αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης.

Ρώσοι στρατιώτες στη πρώτη γραμμή

Έτσι, δεν υπαναχώρησαν από τη θέση τους και πλέον το Κίεβο δεν διαθέτει τους πόρους για μικρά χτυπήματα στη ρωσική επικράτεια, κάτι που γνωρίζει το Κρεμλίνο και εκμεταλλεύεται στο έπακρο.

Χαρακτηριστικά, ειδικοί ανέφεραν πως ένας από τους λόγους για τους οποίους κερδίζει η Ρωσία τους τελευταίους μήνες είναι γιατί μπορεί να συγκεντρώσει στρατό στα σύνορα χωρίς να λάβει μέτρα προστασίας, οπότε ετοιμάζεται κατάλληλα και με άπλετο χρόνο για τις επιθέσεις της.