Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, προκήρυξε εθνικές εκλογές την Τετάρτη, ορίζοντας την 4η Ιουλίου ως ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Σούνακ ανακοίνωσε εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πολύ πίσω από το Εργατικό Κόμμα.

«Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου θα δώσουν στη χώρα την ευκαιρία να βάλει τέλος στο «χάος» της συντηρητικής κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ», δήλωσε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ.

«Ό,τι και να ειπωθεί, ό,τι κι αν γίνει, αυτές οι εκλογές έχουν να κάνουν με την ευκαιρία για αλλαγή», είπε ο Στάρμερ, μιλώντας σε υποστηρικτές τους, αφού ο Σούνακ προκήρυξε εκλογές για τις 4 Ιουλίου. «Η ψήφος στους Εργατικούς είναι ψήφος υπέρ της σταθερότητας, οικονομικής και πολιτικής, πολιτικών που δεν θα επιβαρύνουν τη ζωή όλων μας. Μια ψήφος για να σταματήσουμε το χάος. Είναι καιρός για αλλαγή», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Στάρμερ διαβεβαίωσε ότι οι Εργατικοί έχουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Βρετανίας, με το οποίο θα φέρουν οικονομική σταθερότητα, θα περιορίσουν τον χρόνο αναμονής στις υπηρεσίες υγείας, θα ασφαλίσουν τα εθνικά σύνορα και θα μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Μέχρι και 20 μονάδες μπροστά οι Εργατικοί στις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών αυτών, αφού φέρεται να προηγείται κατά 20 μονάδες των Συντηρητικών, κατά μέσο όρο. Μια σύνθεση των δημοσκοπήσεων από το «Politico» δίνει στο κεντροαριστερό κόμμα 44% στην πρόθεση ψήφου, έναντι μόλις 23% για τους Συντηρητικούς, που κυβερνούν τη χώρα εδώ και 14 χρόνια.

Το εθνικιστικό κόμμα, Reform UK, που ίδρυσε ο Νάιτζελ Φάρατζ, υπέρμαχος του Brexit, φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 12%, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να στερήσει πολύτιμες έδρες από τους Συντηρητικούς.

Μια άλλη δημοσκόπηση της YouGov, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι το 71% των Βρετανών αποδοκιμάζει τον Σούνακ. Μόλις το 20% έχει θετική άποψη για τον πρωθυπουργό (οι υπόλοιποι δεν εξέφρασαν άποψη). Για τον Στάρμερ, από την άλλη, το 34% έχει θετική άποψη και το 51% αρνητική. Γενικότερα, το Εργατικό κόμμα παραμένει δημοφιλέστερο, με 42% θετικές απόψεις έναντι 20% για τους Συντηρητικούς.

Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει 650 έδρες. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις 12 Δεκεμβρίου 2019, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον κατέλαβαν 365 έδρες, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία, έναντι 203 για τους Εργατικούς. Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Μαΐου το Συντηρητικό κόμμα υπέστη βαριές ήττες.

Περίπου 60 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Ιουλίου.

Γιατί πήγε σε εκλογές ο Σούνακ

«Ο Ρίσι Σούνακ παίζει την καριέρα του με μια τολμηρή κίνηση, η οποία έρχεται την ώρα που είναι 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις και ενώ επικρατεί αναταραχή στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος, και σε ένα σημείο που δεν μπορεί να πει ότι εκπλήρωσε τις περισσότερες από τις υποσχέσεις του», αναφέρεται σε ανάλυση του SkyNews, για τις φήμες που είχαν ξεκινήσει πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και για την απόφαση Σούνακ για εκλογές στις 4 Ιουλίου.

«Αυτή είναι μια στιγμή κατά την οποία ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ξαναπάρει τον έλεγχο της ατζέντας, ειλικρινά έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος του έτους, χρησιμοποιώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Θέλησε να εκμεταλλευτεί την πτώση του πληθωρισμού», γράφει σχετικά ο πολιτικός συντάκτης, Sam Coates. «Από το 1945 έχουν να γίνουν εκλογές μέσα στον Ιούλιο».