Η EE και η υποψήφια προς ένταξη χώρα, Μολδαβία, υπέγραψαν συμφωνία εταιρικής σχέσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας που έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση των ρωσικών απειλών.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ και ο Πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ντορίν Ρετσεάν, υπέγραψαν την εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας στο περιθώριο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ -Μολδαβίας.

«Η Μολδαβία είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας με την ΕΕ», δήλωσε μέσω της πλατφόρμας «Χ» ο Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας ΕΕ -Μολδαβίας θα ανοίξει νέους τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της αντιμετώπισης υβριδικών απειλών, των απειλών από ξένες παρεμβάσεις χειραγώγησης και της παραπληροφόρησης.

«Η Μολδαβία έχει προχωρήσει στην πορεία της προς την ΕΕ με εντυπωσιακή αποφασιστικότητα»

«Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις ασφαλείας και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα της Μολδαβίας» επισημαίνει ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μολδαβίας δεν ήταν ποτέ πιο στενές».

Σημειώνει ακόμη ότι «η Μολδαβία έχει προχωρήσει στην πορεία της προς την ΕΕ με εντυπωσιακή αποφασιστικότητα», και «πραγματοποιεί βασικές μεταρρυθμίσεις», παρά τα εσωτερικά εμπόδια και την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η ΕΕ και η Μολδαβία επιβεβαίωσαν τους «ισχυρούς δεσμούς» τους, κατά την 8η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη 21 Μαΐου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, τόσο η ΕΕ, όσο και η Μολδαβία, επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και χαιρέτισαν την υπογραφή της εταιρικής σχέσης ασφάλειας και άμυνας ΕΕ – Μολδαβίας στο περιθώριο του Συμβουλίου Σύνδεσης, αναβαθμίζοντας τη συνεργασία αυτή σε στρατηγικό επίπεδο.

Η ΕΕ καταδίκασε σθεναρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Μολδαβίας από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία και χαιρέτισε τα αποφασιστικά βήματα της Μολδαβίας ως απάντηση στις υβριδικές ενέργειες υπό την ηγεσία της Ρωσίας και των πληρεξουσίων της. Η ΕΕ δεσμεύτηκε να συνεχίσει την ολοκληρωμένη υποστήριξή της στην ανθεκτικότητα της Μολδαβίας, μεταξύ άλλων μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη και της Αποστολής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ στη Μολδαβία, η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμη για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και απειλών στον κυβερνοχώρο.

Η ΕΕ επανέλαβε τη δέσμευσή της να διευκολύνει μια συνολική, ειρηνική και βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης της Υπερδνειστερίας, με βάση την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι «τόσο η Μολδαβία όσο και η ΕΕ είναι αφοσιωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας για την προώθηση της ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας τον Ιούνιο του 2022 και άναψε το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβρη του 2023.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, μεγάλος αριθμός κρατών μελών τάσσεται υπέρ της σύγκλησης διακυβερνητικής διάσκεψης με τη Μολδαβία πριν από το τέλος της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, δηλαδή πριν από τα τέλη Ιουνίου. Η Ουγγαρία, η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου, βιάζεται λιγότερο. Από την άλλη, μια ομάδα χωρών με τη Γαλλία, τη Γερμανία την Πολωνία, την Ολλανδία και άλλες, καλούν την Επιτροπή να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή της για τη συμμόρφωση με τα κριτήρια για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, είτε με τη Μολδαβία είτε με την Ουκρανία, ώστε οι Διακυβερνητικές Διασκέψεις να μπορούν να συγκληθούν πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ