Ο άνδρας που κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, θα παραμείνει υπό κράτηση, καθώς, οι εισαγγελείς έκριναν ότι μπορεί να διαφύγει ή να διαπράξει άλλα εγκλήματα αν αφεθεί ελεύθερος, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου

Την ίδια ώρα ο Ρόμπερτ Φίτσο συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση αφού επέζησε από πολλαπλούς πυροβολισμούς, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δέχτηκε πυρά στην κοιλιακή χώρα την ώρα που χαιρετούσε τους υποστηρικτές του την Τετάρτη. Βίντεο δείχνουν τον Φίτσο να πλησιάζει τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί και να απλώνει το χέρι του για να σφίξει το χέρι κάποιου τη στιγμή που ο Τσιντούλα τον πυροβολεί πέντε φορές.

Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο

Υποστηρικτές του Φίτσο συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Φ. Ντ. Ρούσβελτ όπου νοσηλεύεται ο Σλοβάκος πρωθυπουργός και άφησαν λουλούδια και σημειώματα.

Τα νεότερα για την υγεία του Φίτσο

Δεν υπάρχει ανάγκη να μεταβιβαστούν τα επίσημα καθήκοντα του Φίτσο και κάποια επικοινωνία με τον πρωθυπουργό υπάρχει, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ στους δημοσιογράφους μπροστά από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο.

«Δεν έχουμε νικήσει ακόμη, είναι σημαντικό να το πω αυτό», δήλωσε επίσης ο Ρόμπερτ Κάλινακ, δίνοντας μια επικαιροποίηση της κατάστασης του Φίτσο μπροστά από το νοσοκομείο στην πόλη Μπάνσκα Μπίστριτσα όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός.

«Καταφέρνουμε να προσεγγίζουμε σταδιακά σε μια θετική πρόγνωση», προσέθεσε.

«Τις πρώτες ώρες η πρόγνωση ήταν πολύ, πολύ κακή, ξέρετε οι πυροβολισμοί στην κοιλιακή χώρα ήταν βασικά πολύ σοβαροί, σε αυτή την περίπτωση (οι γιατροί) κατάφεραν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση και να σταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση».

Ο Φίτσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «μεγάλο κίνδυνο» περιπλοκών, είπε ο Κάλινακ. “Η αντίδραση του οργανισμού σε ένα τραύμα από πυροβολισμό είναι πάντοτε πολύ σοβαρή και φέρνει (τον κίνδυνο) περιπλοκών για 4-5 ημέρες, που είναι σήμερα και αύριο”.

Ο Φίτσο υποβλήθηκε σε δίωρη χειρουργική επέμβαση χθες, Παρασκευή, η οποία αύξησε τις ελπίδες για ανάρρωσή του. Η επίθεση προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και ανησυχίες σχετικά με την πολιτική κατάσταση πόλωσης που επικρατεί στη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.