Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κάουεν, δήλωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Μάικλ Μάρτιν, ο οποίος αμφισβήτησε την ηγεσία του.

Ο Κάουεν κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία του κυβερνώντος Fianna Fail χθες Τρίτη εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην πρωθυπουργία τουλάχιστον έως τις βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο.

«Ο πρόεδρος, κατόπιν εισήγησής μου, αποδέχθηκε σήμερα την παραίτηση του βουλευτή Μάικλ Μάρτιν από την κυβέρνηση. Ανέλαβα ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών από σήμερα», είπε ο Κάουεν στη βουλή.

Ο Μάρτιν – ο πιο δημοφιλής επίδοξος μνηστήρας της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος – ήταν το μόνο μέλος της κυβέρνησης που αμφισβήτησε τον Κάουεν δημόσια, καθώς οι επικριτές του θεωρούσαν ότι είχε καταστεί πηγή «αδυναμίας» για το κυβερνών κόμμα μετά τις αποκαλύψεις για σχέσεις με τραπεζίτες που έχουν περιπέσει σε ανυποληψία.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν απειλείται η ίδια η επιβίωση του κόμματος Fianna Fail, το οποίο έχει υποστεί καθίζηση στις δημοσκοπήσεις κι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χάσει τις μισές του έδρες στη βουλή.