Ένα πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ship to Gaza», που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, αγκυροβόλησε σήμερα στο λιμάνι του Μάλμε στη Σουηδία, παραμονή της έναρξης του διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision, όπου συμμετέχει και το Ισραήλ.

Η φετινή 68η διοργάνωση της Eurovision, ο τελικός της οποίας διεξάγεται το Σάββατο, γίνεται εν μέσω διαδηλώσεων κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, σε μια πόλη όπου κατοικεί η πλειοψηφία του παλαιστινιακής καταγωγής πληθυσμού, που ζει στη σκανδιναβική χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τον διαγωνισμό, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ και της διαγωνιζόμενής του, Έντεν Γκολάν.

Σήμερα το απόγευμα, το πλοίο, του οποίου ο τελικός προορισμός είναι ο παλαιστινιακός θύλακας, έκανε στάση στο Μάλμε, για να δείξει αλληλεγγύη στους περίπου 30.000 διαδηλωτές, που αναμένεται αύριο, Πέμπτη, να διαμαρτυρηθούν κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Το πλοίο είναι φορτωμένο με υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο η «Ship to Gaza» ελπίζει να μπορέσει να παραδώσει στον πληθυσμό της Γάζας.

Υπό ισχυρή παρουσία αστυνομικών, περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν, για να υποδεχθούν το πλοίο, σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Είναι ευπρόσδεκτοι, γιατί θα πλεύσουν στη Γάζα και θα σταθούν αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό, που υποφέρει από την κατοχή και τη γενοκτονία στη Γάζα», δήλωσε ο Γιομ Καντούρα, εκπρόσωπος μιας εκστρατείας κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision.

Η Ζανέτ Εσκανίλα, πρόεδρος του σουηδικού παραρτήματος της ΜΚΟ, «Ship to Gaza», εξέφρασε τη λύπη της στο Γαλλικό Πρακτορείο για το ότι «η Σουηδία δεν μπόρεσε να εμποδίσει τη συμμετοχή του Ισραήλ».

«Είμαστε εδώ, για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας και να δείξουμε ότι είμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων», είπε. «Θα πάμε στη Γάζα, για να προσπαθήσουμε να σπάσουμε τον αποκλεισμό», συμπλήρωσε.

Εντός της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη, κάποιοι σχεδιάζουν να φύγουν για το Σαββατοκύριακο.

Αστυνομικοί έχουν φτάσει από όλη τη Σουηδία αλλά και από τη Δανία και τη Νορβηγία, για να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις της πόλης και να εγγυηθούν την ασφάλεια τις μέρες διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ