Αξιωματούχοι του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι απορρίφθηκε από το Τελ Αβίβ η πρόταση της Αιγύπτου και του Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, επειδή φέρεται να περιλαμβάνονται όροι που δεν είχαν συμφωνηθεί.

Συγκεκριμένα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή την πρόταση των δύο αραβικών κρατών, ώστε ο IDF να εισβάλει στη Ράφα, που χαρακτηρίζεται ως τελευταίο προπύργιο της οργάνωσης.

Εντούτοις, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν στους Times of Israel πως η παλαιστιανική οργάνωση συμφώνησε σε όρους που παρουσίασε μονομερώς η Αίγυπτος, χωρίς να έχει ενημερωθεί το Τελ Αβίβ.

Επίσης, αξιωματούχος μίλησε στο πρακτορείο Reuters και χαρακτήρισε ως «απαράδεκτους» τους όρους της συμφωνίας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το Ισραήλ, τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε εκτάκτως στον Μπενιαμίν Νετανιάχουν ζητώντας να μην εισβάλει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν επανέλαβε την «ξεκάθαρη θέση του για τη Ράφα», η οποία ήταν ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε σχέδιο εισβολής, εκτός εάν δείξει πώς θα προστατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους εκεί.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας για τους ομήρους, μεταξύ άλλων μέσω των συνομιλιών που διεξάγονται σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε να διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ θα είναι ανοιχτό για ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Πανηγυρισμοί από τους Παλαιστίνιους

Την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εισβολή στη Ράφα, με φόβους για τεράστιες απώλειες σε αμάχους, οι Παλαιστίνοι της Γάζας πανηγύρισαν για το γεγονός ότι η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση, αγνοώντας τις προθέσεις του Τελ Αβίβ.

Αρκετοί βγήκαν στους δρόμους και ξεκίνησαν να χορεύουν θεωρώντας ότι τελείωσε ο πόλεμος, όμως σε λίγο αναμένεται να αρχίσει νέος γύρος βομβαρδισμός και αρκετοί από αυτούς μπορεί να γίνουν στόχους.