«Ιστορική» χαρακτηρίζουν οι Παλαιστίνιοι την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, την πρώτη του, στην περιοχή. Ο Μεντβέντεφ θα φθάσει στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης από την Ιορδανία σήμερα το μεσημέρι.

Αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει την επίσκεψή του από το Ισραήλ αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά του εξαιτίας της απεργίας στην οποία βρίσκονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην Ιεριχώ και θα υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας προτού επιτρέψει στην Ιορδανία το απόγευμα για το δεύτερο σκέλος της επίσκεψής του στην περιοχή.

«Ιστορική και πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Μεντβέντεφ ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ. Όπως δήλωσε στον επίσημο ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Παλαιστίνης», η Ρωσία έχει στηρίξει τις προσπάθειες των Παλαιστινίων να εξασφαλίσουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο θα καταγγέλλεται η εποικιστική πολιτική του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.

Το ψήφισμα αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση αύριο Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά η ψηφοφορία θα καθυστερήσει μερικές ημέρες.

Ο Μεντβέντεφ αναμένεται να εγκαινιάσει το Ρωσικό Μουσείο το οποίο χτίστηκε πρόσφατα στην Ιεριχώ σε περιοχή που ανήκει στην Ρωσική Εκκλησία, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 10.000 ετών από την ίδρυση της πόλης. Επίσης θα υπογράψει τρεις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, του αθλητισμού και της πληροφορικής.