Η Αστυνομία ταυτοποίησε την Κυριακή τον δράστη που μαχαίρωσε και σκότωσε έξι ανθρώπους σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ πριν τον πυροβολήσει θανάσιμα μία αστυνομικός.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσε ότι ο Joel Cauchi, 40 ετών, ήταν ο δολοφόνος της επίθεσης το απόγευμα του Σαββάτου στο εμπορικό κέντρο Westfield στο Bondi Junction, στα ανατολικά προάστια της πόλης και πολύ κοντά στην παγκοσμίου φήμης Bondi Beach.

Ο βοηθός αστυνομικός επίτροπος της Νέας Νότιας Ουαλίας, Anthony Cooke, είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ότι ο Cauchi είχε προβλήματα ψυχικής υγείας και οι αστυνομικοί δεν αντιμετώπισαν την επίθεση ως σχετιζόμενη με την τρομοκρατία, όπως μεταδίδει το Associated Press.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία του προφίλ του δράστη, αλλά πολύ ξεκάθαρα για εμάς, σε αυτό το στάδιο, φαίνεται ότι αυτό σχετίζεται με την ψυχική υγεία του ατόμου που εμπλέκεται», είπε ο Cooke. «Δεν υπάρχει ακόμη, μέχρι αυτό το σημείο καμία πληροφορία που έχουμε λάβει, κανένα στοιχείο που έχουμε ανακτήσει, καμία πληροφορία που έχουμε συγκεντρώσει, που να υποδηλώνει ότι η επίθεση οφείλεται σε κάποιο άλλο συγκεκριμένο κίνητρο – ιδεολογία ή κάτι άλλο», πρόσθεσε.

Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα της χώρας, που ήταν γεμάτο από το απόγευμα της επίθεσης, ξεκίνησε γύρω στις 3:10 μ.μ. και κλήθηκε αμέσως η Αστυνομία.

Έξι άνθρωποι –πέντε γυναίκες και ένας άνδρας, ηλικίας μεταξύ 20 και 55 ετών– σκοτώθηκαν. Άλλοι 12 τραυματίστηκαν και παραμένουν στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους και ένα παιδί 9 μηνών του οποίου η μητέρα σκοτώθηκε στην επίθεση.

Ένα από τα θύματα ήταν φύλακας στο εμπορικό κέντρο και αργότερα αναγνωρίστηκε ως ο 30χρονος Faraz Tahir από το Πακιστάν.

Σύμφωνα με μια γραπτή δήλωση της Κυριακής από τη Μουσουλμανική Κοινότητα Ahmadiyya της Αυστραλίας, ο Faraz βρισκόταν στην Αυστραλία για λιγότερο από έναν χρόνο και ήταν ένα «αγαπημένο μέλος της κοινότητάς μας».

Το βίντεο που τραβήχτηκε από μάρτυρα έδειχνε πολλούς ανθρώπους να προσπαθούν να σωθούν, καθώς ένας άντρας που κρατούσε μαχαίρι έτρεχε μέσα στο εμπορικό κέντρο και κυνηγούσε τους ανθρώπους.

«Όταν τράβηξα το βίντεο, ήταν περίπου 15 δευτερόλεπτα ίσως πριν πυροβοληθεί από την αστυνομικό και είχε ήδη σκοτώσει πολλούς ανθρώπους σε εκείνο το σημείο, αλλά δεν ξέραμε και δεν είχαμε ιδέα τι συνέβαινε», είπε ο Rohan Anderson, ο οποίος είχε μπει στο εμπορικό κέντρο λίγη ώρα πριν από την επίθεση. «Είδαμε ένα άτομο στο επίπεδο κάτω από εμάς, με ένα μαχαίρι, να τρέχει και εσύ απλά κάθεσαι και κοιτάς με δυσπιστία ότι αυτό συμβαίνει στην Αυστραλία, στο Bondi», είπε.

Άλλα πλάνα έδειξαν έναν άνδρα να αντιμετωπίζει τον δράστη σε μια κυλιόμενη σκάλα στο εμπορικό κέντρο κρατώντας κάτι που φαινόταν να μοιάζει με μεταλλικό κοντάρι.

Η επιθεωρήτρια, Amy Scott, η οποία ήταν η πρώτη που έφτασε στο σημείο, πυροβόλησε και σκότωσε τον Cauchi. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή, ο πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, είπε ότι η αξιωματικός είναι «σίγουρα ήρωας» και οι ενέργειές της έσωσαν πολλές ζωές.

«Η υπέροχη επιθεωρήτρια κινδύνεψε και αφαίρεσε την απειλή που υπήρχε για τους άλλους, χωρίς να σκεφτεί τους κινδύνους για τον εαυτό της», είπε. «Βλέπουμε, επίσης, πλάνα από απλούς Αυστραλούς να ριψοκινδυνεύουν για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους. Αυτή η γενναιότητα που είδαμε χθες ήταν εξαιρετική», πρόσθεσε.

Σε γραπτή δήλωση αργότερα την Κυριακή, η οικογένεια του Cauchi είπε ότι ήταν συντετριμμένη από τα γεγονότα του Σαββάτου. «Οι ενέργειες του Joel ήταν πραγματικά φρικιαστικές και εξακολουθούμε να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι συνέβη», ανέφερε η δήλωση. «Έχει παλέψει με προβλήματα ψυχικής υγείας από τότε που ήταν έφηβος». Την Κυριακή, ο κόσμος απέθεσε μεγάλο αριθμό αφιερωμάτων με λουλούδια για τα θύματα έξω από το πλέον κλειστό εμπορικό κέντρο. Η αστυνομία λέει ότι θα παραμείνει κλειστό ως τόπος εγκλήματος για μέρες.