Σαρωτική νίκη και 5η θητεία για τον Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνουν τα πρώτα exit poll για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές.

Σε exit poll του FOM, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται πως παίρνει το 87,8% των ψήφων, ενώ με καταμετρημένο το 24,4% των ψήφων ο Ρώσος πρόεδρος έπαιρνε ποσοστό 87,97%. Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, οι τρείς αντίπαλοί του, οι οποίοι όμως δεν ασκούν ιδιαίτερα σκληρή αντιπολίτευση στην πολιτική του ή στην εισβολή στην Ουκρανία, παίρνουν λιγότερο από 5% ο καθένας.

Συγκεκριμένα, ο Χαριτόνοφ, υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας φαίνεται πως λαμβάνει το 4,6% των ψήφων και φιλελεύθερος Νταβάνκοφ, 4,2% και τέλος ο υπερεθνικιστής Σλούτσκι 3%.

Η συμμετοχή ξεπέρασε εκείνη του 2018 σύμφωνα με το Reuters, όταν και είχε εμφανιστεί στις κάλπες μόλις το 67,5%. Τουλάχιστον 74 άνθρωποι συνελήφθησαν την Κυριακή στη Ρωσία. Σύμφωνα με το Reuters, οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν αυξημένη ροή κυρίως νέων ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και του Εκατέρινγκμπουργκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, εκλογές για τη ρωσική προεδρία έλαβε χώρα και στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Ρωσία έχει προσαρτήσει. Εκλογές έγιναν και στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία έχει προσαρτήσει από το 2014.

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν με επιστολική ψήφο, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ομάδα Ναβάλνι: Τα κατασκευασμένα ποσοστά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα

Η ομάδα του ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ψηφοφορία που οργανώθηκε στην Ρωσία για την επανεκλογή του στην προεδρία «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιασθούν», έγραψε στο Twitter ο Λεονίντ Βολκόφ, ο στενότερος συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής σύμφωνα με την οποία, μετά την καταμέτρηση του ενός τετάρτου των ψήφων, ο Πούτιν συγκεντρώνει το 87,9%.

Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι προεδρικές εκλογές στην Ρωσία δεν είναι νόμιμες, ελεύθερες και δίκαιες». «Η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο βαριάς καταστολής» και, στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.