«Κατά κάποιον τρόπο, είναι ελληνικά ερείπια. Αλλά δεν θα βρείτε ναό του Απόλλωνα ή τεφροδόχους ζωγραφισμένες με αθλητές που βαδίζουν στο εγκαταλελειμμένο χωριό Roghudi Vecchio στην πλαγιά του λόφου». Έτσι ξεκινά ένα αφιέρωμα του 2018 από το National Geographic για την πόλη-φάντασμα Roghudi Vecchio, στην ορεινή περιοχή της Καλαβρίας, η οποία ήταν κάποτε η έδρα μιας από τις τελευταίες ελληνόφωνες κοινότητες της Ιταλίας. Εκεί, πριν από λίγες ημέρες, σκοτώθηκε ο 23χρονος έλληνας TikToker, Tzane.

Αυτή η πόλη στα βουνά Aspromonte της Ιταλίας ιδρύθηκε τον ενδέκατο αιώνα. Και οι ρίζες των πρώην κατοίκων της μπορεί να φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι Έλληνες άρχισαν να αποικίζουν την περιοχή της Καλαβρίας τον όγδοο αιώνα π.Χ. Η νότια Ιταλία, κατά τη διάρκεια των αιώνων, συνέχισε να δέχεται κύματα ελλήνων μεταναστών, εκτοπισμένων από την ανατολική Αυτοκρατορία. Οι νεοφερμένοι αναβίωναν τις ελληνόφωνες μειονότητες και συχνά «έσωζαν» από την εξαφάνιση τοπικές διαλέκτους.

«Είναι απίστευτο ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν μερικές χιλιάδες ελληνόφωνοι στην Καλαβρία», έγραψε το National Geographic.

Ένα χωριό στο οποίο μπορεί κανείς να ακούσει την τοπική διάλεκτο Greko, ή αλλιώς ιταλικά ελληνικά, είναι το Roghudi Nuovo-Νέο Roghudi, στα περίχωρα της πόλης του Reggio.

Το σημερινό Roghudi ιδρύθηκε από ανθρώπους από το παλιό Roghudi Vecchio. Η αντίθεση μεταξύ των δύο είναι σαφής: το ένα κατοικείται, το άλλο είναι μια πόλη-φάντασμα. Το Roghudi Nuovo ιδρύθηκε το 1973, αφού δύο διαδοχικές πλημμύρες είχαν καταστήσει το Roghudi Vecchio ακατοίκητο.

Μόνο 11 μίλια χωρίζουν τα χωριά, αλλά είναι μια περιπέτεια, σε κακοτράχαλους δρόμους που διασχίζουν μοναχικά, δύσβατα εδάφη στο Εθνικό Πάρκο Aspromonte.

«Θεωρείται ότι αποτελεί βάση επιχειρήσεων της ισχυρής εγκληματικής οργάνωσης της Καλαβρίας, της Ndrangheta (από το ελληνικό andragathía, που σημαίνει “ανδρεία”), και αυτή η σύνδεση μπορεί να έχει περιορίσει την ανάπτυξη αυτών των βουνών ως τουριστικού προορισμού», τόνιζε το δημοσίευμα.