Η εταιρεία που φτιάχνει τα Doritos θέλει να κόψει τους δεσμούς της με μια τρανσέξουαλ influencer ύστερα από αναφορές που «ανέβασε» για βία και παιδεραστία. Η Samantha Hudson, τραγουδίστρια και ηθοποιός από την Ισπανία, έχει περίπου 370.000 followers στο Instagram και συμμετείχε σε μια καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το γνωστό brand.

Με μια εκστρατεία, όπου επικεφαλής ήταν δεξιοί ακτιβιστές στις ΗΠΑ, έγιναν εκκλήσεις για να μποϊκοτάρουν τα σνακ. Από την πλευρά της, με μια δήλωσή της, η Doritos καταδίκασε τις αναρτήσεις της Hudson στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Doritos Spain, που ανήκει στον αμερικανικό γίγαντα τροφίμων Pepsico, δήλωσε ότι έληξε τη σχέση της με την influencer. «Μετά την έναρξη της εκστρατείας, ενημερωθήκαμε για τα διαγραμμένα tweets της Samantha από το 2015 περίπου», ανέφερε η εταιρεία. «Καταδικάζουμε έντονα λόγια ή πράξεις που προωθούν τη βία ή τον σεξισμό οποιουδήποτε είδους». Όντας έφηβη, η Hudson ανέβασε στο Twitter χλευαστικές αναρτήσεις σχετικά με θύματα βιασμού και ήθελε να κάνει «αποτρόπαια πράγματα» σε «ένα 12χρονο κορίτσι», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Rolling Stone».

Η Hudson, που τώρα είναι 24 ετών, ζήτησε αργότερα συγγνώμη για τις αναρτήσεις και τις αποκάλεσε «βάρβαρες» και «σκοτεινό χιούμορ». Οι αναρτήσεις φαίνεται να έχουν διαγραφεί, αλλά τα στιγμιότυπα οθόνης συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

H Doritos είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στο Instagram με τη Hudson, η οποία είναι γνωστή τόσο για την ψυχαγωγία όσο και για τον πολιτικό ακτιβισμό, την Κυριακή. Όμως η εταιρεία το διέγραψε, αφού ήρθαν στο φως τα προσβλητικά δημοσιεύματα. Αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ, με τους δεξιούς αμερικανούς ακτιβιστές να πιέζουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να αγοράζουν το σνακ, μεταδίδει το BBC.

Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ δεν ήταν τόσο ισχυρές στην Ισπανία, αλλά ορισμένοι συντηρητικοί διαφώνησαν με την influencer. Ο Αρτούρο Βίλα, ισπανός πολιτικός αναλυτής, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία των προϊόντων της Pepsi με το μήνυμα: «Πρέπει να ξέρετε ότι, αν αγοράσετε κάποιο από αυτά τα προϊόντα, θα χρηματοδοτήσετε ανθρώπους όπως η Samantha Hudson».

Η Τζένα Έλις, η οποία συμμετείχε στη νομική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ για την εκστρατεία του 2020 και η οποία πρόσφατα ομολόγησε την ενοχή της σε σχέση με μια υπόθεση εκλογικής παρέμβασης στην Τζόρτζια, έγραψε στο Twitter: «Αυτό είναι αηδιαστικό».

Αντίστοιχη αντίδραση προκάλεσε και άλλος ένας κολοσσός που παράγει την μπίρα Bud και διαφήμισε το προϊόν ένα τρανς άτομο, ο Mulvaney. Και ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για προσβλητική συμπεριφορά από την πλευρά του Mulvaney, συντηρητικοί ακτιβιστές αντιτάχθηκαν στο ότι την μπίρα χρησιμοποιούσε ένα τρανς άτομο για να κάνει μάρκετινγκ και σε ορισμένες από τις προηγούμενες δηλώσεις του Mulvaney που προάγουν τα δικαιώματα των τρανς. Ένα μεγάλο κίνημα μποϊκοτάζ ώθησε ένα στέλεχος της εταιρείας να δηλώσει πως: «Ποτέ δεν είχαμε σκοπό να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση που διχάζει τους ανθρώπους». Με τη σειρά της, η απάντηση της εταιρείας επικρίθηκε από ομάδες LGBTQ και ορισμένα γκέι μπαρ αρνήθηκαν να εφοδιαστούν με τα προϊόντα της εταιρείας. Οι πωλήσεις της Bud Light, που ανήκει στον κολοσσό ζυθοποιίας με έδρα το Βέλγιο AB Inbev, μειώθηκαν κατά περίπου ένα τέταρτο και άργησαν να ανακάμψουν.