Η ανελέητη χιονόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι που έπληξαν την οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα στη βόρεια Καλιφόρνια και τμήματα της Νεβάδα άρχισαν κάπως να υποχωρούν την Κυριακή, αν και οι προειδοποιήσεις για χιονοθύελλα επρόκειτο να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων μεταξύ αυτών των δύο πολιτειών.

Συνθήκες χιονοθύελλας είχαν προβλεφθεί σε περιοχές που βρίσκονται σε υψηλότερα υψόμετρα -τουλάχιστον 2.000 μέτρα- στη Σιέρα Νεβάδα όλη την Κυριακή. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι είπαν ότι ακόμα και περιοχές σε χαμηλότερα υψόμετρα θα πρέπει να προετοιμαστούν για να δουν έως και 60 εκατοστά χιόνι.

Η μετεωρολογική υπηρεσία είπε ότι οι μετακινήσεις στα ορεινά θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολες έως αδύνατες», καθώς η καταιγίδα απειλούσε να φέρει συνθήκες «σχεδόν μηδενικής ορατότητας κατά διαστήματα». Οι προβλέψεις προειδοποιούσαν για μεγάλες καθυστερήσεις ταξιδιών, κλείσιμο δρόμων και διακοπές ρεύματος, μαζί με πεσμένα δέντρα και κλαδιά δέντρων. «Τα ταξίδια στο βουνό αναβάλλονται ΤΕΛΙΚΑ!»

Όλη η βόρεια Καλιφόρνια ένιωσε το κύριο βάρος των επιπτώσεων της χιονοθύελλας, η οποία έπληξε τη Σιέρα Νεβάδα ξεκινώντας την Πέμπτη και σφυροκόπησε περιοχές σε υψηλότερο υψόμετρο. «Οι εξαιρετικά έντονοι ρυθμοί χιονόπτωσης 2-6 ιντσών την ώρα, σε συνδυασμό με πολύ ισχυρούς ανέμους που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα θα διατηρήσουν αδύνατες συνθήκες ταξιδιού στη Σιέρα Νεβάδα», ανέφερε το Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού. Η κλίμακα Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale, η οποία εκτιμά πιθανές υλικές ζημιές που σχετίζονται με ισχυρές καταιγίδες, ταξινομεί τις σταθερές ταχύτητες ανέμου μεταξύ 150 και 160 στην κατηγορία 2, που σημαίνει ότι οι άνεμοι είναι «εξαιρετικά επικίνδυνοι» και «θα προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές».

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι το κύμα ψύχους θα αρχίσει να υποχωρεί στις αρχές της εβδομάδας.