Την ευθύνη για την απαγωγή των δύο Γάλλων που βρέθηκαν νεκροί έπειτα από μια αποτυχημένη επιχείρηση για τη διάσωσή τους την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε σήμερα η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ (AQMI). Η οργάνωση ωστόσο δε διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο πέθαναν οι δύο άνδρες.

«Μια ομάδα μουτζαχεντίν πραγματοποίησε την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου μια γενναία επιχείρηση στην καρδιά της πρωτεύουσας του Νίγηρα Νιαμέι, όπου έσπασε τον κλοιό της ασφάλειας σε γειτονιά διπλωματών και κατάφερε να απαγάγει δύο Γάλλους», αναφέρει η οργάνωση σε ηχητικό της μήνυμα που εστάλη με e-mail στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η ημερομηνία της ηχογράφησης ήταν η 12η Ιανουαρίου.

Τα πτώματα των δύο γάλλων ομήρων βρέθηκαν απανθρακωμένα με δεμένα τα χέρια πίσω στις πλάτες τους, σύμφωνα με δύο νοσοκομειακές πηγές του Νίγηρα.

Ο Σάλαχ Αμπού Μοχάμεντ, ο οποίος δηλώνει ότι είναι ο αξιωματούχος της AQMI που είναι αρμόδιος για τα ΜΜΕ, σημειώνει στο ηχητικό μήνυμα ότι οι δύο όμηροι σκοτώθηκαν όταν οι γαλλικές δυνάμεις και αυτές του Νίγηρα προσπάθησαν να τους σώσουν, αλλά δεν διευκρίνισε κάτι παραπάνω.

«Η γαλλική κυβέρνηση δεν πήρε το μάθημά της από παλιές αποτυχίες και έκανε ξανά την ίδια τρέλα. Σημειώθηκαν δύο μάχες μεταξύ των μουτζαχεντίν και των δυνάμεων του Νίγηρα και της Γαλλίας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μια μεγάλη αποτυχία στην προσπάθεια διάσωσης των ομήρων», προσθέτει ο Αμπού Μοχάμεντ.

«Η απαγωγή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αντίδρασης στις γαλλικές κατασταλτικές πολιτικές σε βάρος των μουσουλμάνων και στη συμμετοχή της στην εκστρατεία στο Αφγανιστάν», καταλήγει στο μήνυμά του.

Η AQMI έχει απαγάγει άλλους πέντε γάλλους πολίτες, υπαλλήλους των γαλλικών εταιρειών Areva και Vinci, τους οποίους κρατάει από το Σεπτέμβριο. Η οργάνωση αυτή σκότωσε επίσης τον Ιούλιο το γάλλο τουρίστα Μισέλ Ζερμανό, τον οποίο είχε απαγάγει στο Νίγηρα τρεις μήνες νωρίτερα.

Παράλληλα σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Νίγηρα δήλωσε ότι οι στρατιώτες της χώρας που βρέθηκαν νεκροί στις 8 Ιανουαρίου στο Μαλί, έπειτα από επίθεση κατά των απαγωγέων των δύο γάλλων ομήρων, καταδίωκαν τους άνδρες της Αλ Κάιντα και έπεσαν θύματα γαλλικών πυρών.

Ο αξιωματούχος αμφισβήτησε την ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο άνδρες που φορούσαν στολή της χωροφυλακής του Νίγηρα είχαν μετάσχει στη μάχη κατά των γαλλικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατιώτες αυτοί καταδίωκαν τους άνδρες της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ. «Οι στρατιώτες του Νίγηρα δεν πολέμησαν ποτέ στο πλευρό της AQMI», σημείωσε. «Ένα στρατιωτικό μας όχημα είχε υποστεί βλάβη στην τοποθεσία όπου ο γαλλικός στρατός εξαπέλυσε την επίθεση. Οι άνδρες μας που πέθαναν εκεί, στο έδαφος του Μαλί, έπεσαν θύματα γαλλικών πυρών», υπογράμμισε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία όσον αφορά το θέμα αυτό.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.