Υγειονομικές αρχές της Ουάσινγκτον προειδοποιούν για μια πιθανή επιδημία ιλαράς, καθώς «επιβεβαιωμένο κρούσμα» ταξίδεψε σε δύο από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της πολιτείας, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του από ένα διεθνές ταξίδι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η πιθανή έκθεση στον ιό της ιλαράς αφορά στην περιοχή διεθνών αφίξεων του κύριου τερματικού σταθμού στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles, στις 3 Ιανουαρίου, και στη συνέχεια, την επόμενη ημέρα, 4 Ιανουαρίου, στον τερματικό σταθμό Α στο Εθνικό Αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον Ronald Reagan.

«Παρότι η απειλή μετάδοσης είναι χαμηλή, ειδοποιούμε τους κατοίκους της περιφέρειας που βρίσκονταν σε αυτές τις τοποθεσίες για πιθανή έκθεσή τους στον ιό», υπογραμμίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, ενώ παρόμοια προειδοποίηση εξέδωσε και το υπουργείο Υγείας της Βιρτζίνια.

Εκατοντάδες πτήσεις με χιλιάδες ταξιδιώτες φτάνουν και αναχωρούν και στα δύο αεροδρόμια καθημερινά.

«Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα μέσω του αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, βήχει ή φτερνίζεται. Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται συνήθως σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς, καταρροή, υγρά κόκκινα μάτια και βήχα. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν 7 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση», ανέφερε στη δήλωσή του το Υπουργείο Υγείας της Βιρτζίνια.

«Το δεύτερο στάδιο ξεκινά 3 έως 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, όταν ένα εξάνθημα αρχίζει να εμφανίζεται στο πρόσωπο και να εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα. Τα άτομα με ιλαρά είναι μεταδοτικά από 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος», σημειώνεται.

Και οι δύο υπηρεσίες υγείας λένε ότι όποιος εκτέθηκε θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για συμπτώματα μέχρι τις 25 Ιανουαρίου και σε περίπτωση που παρουσιάσει κάποια από αυτά να απομονωθεί και να επικοινωνήσει με γιατρό άμεσα.