Ένας 16χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος σε εργοστάσιο επεξεργασίας πουλερικών σκοτώθηκε, όταν η μηχανή αφαίρεσης οστών κοτόπουλου τον τράβηξε μέσα της. Τώρα, το εργοστάσιο στο Μισισιπί βρίσκεται αντιμέτωπο με πρόστιμο άνω των 200.000 δολαρίων από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Business Insider, η Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στις ΗΠΑ (OSHA) εξέδωσε ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα, με την οποία κατηγορεί τις αναποτελεσματικές πολιτικές ασφάλειας της Mar-Jac Poultry για τον θάνατο του εφήβου. Έπειτα από έρευνα για το περιστατικό, η OSHA εντόπισε στο εργοστάσιο 17 παραβάσεις και πρότεινε πρόστιμο ύψους 212.646 δολαρίων. Η Mar-Jac Poultry, εργοστάσιο επεξεργασίας πουλερικών με έδρα την Τζόρτζια, διαθέτει εργοστάσια σε όλες τις νότιες ΗΠΑ.

Ενώ η κυβέρνηση δεν κατονόμασε το θύμα, η Immigrant Alliance for Justice and Equity, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει τους μετανάστες, αναγνώρισε προηγουμένως τον έφηβο ως τον Duvan Tomas Pérez. Ο Pérez μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Γουατεμάλα πριν από περίπου έξι ή επτά χρόνια, όπως ανέφερε η οργάνωση. Απασχολούνταν στο εργοστάσιο του Μισισιπί μέσω μιας εταιρείας συμβασιούχων, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας.

Στις 14 Ιουλίου 2023, ο Pérez καθάριζε τη μηχανή αφαίρεσης οστών των κοτόπουλων, όταν πιάστηκε σε έναν περιστρεφόμενο άξονα και τραβήχτηκε μέσα στη μηχανή, σύμφωνα με την έκθεση του OSHA. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας στις ΗΠΑ δεν επιτρέπει στους ανήλικους να καθαρίζουν μηχανές επεξεργασίας κρέατος, όπως αυτή που σκότωσε τον έφηβο, επειδή τις έχει θεωρήσει πολύ επικίνδυνες. Επιπλέον, η έρευνα της κυβέρνησης για το περιστατικό ανέφερε ότι το εργοστάσιο δεν χρησιμοποίησε συσκευή που θα εμπόδιζε το μηχάνημα να ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Ο Pérez δεν είναι το πρώτο θύμα

Ο έφηβος ήταν ο δεύτερος εργαζόμενος που σκοτώνεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια. Το Υπουργείο Εργασίας επέπληξε για πρώτη φορά το εργοστάσιο στον Μισισιπί για μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας το 2021, αφού ένας ενήλικας εργαζόμενος πέθανε, όταν το πουκάμισό του πιάστηκε σε μηχάνημα.

Τον Μάιο του 2021, ο εργαζόμενος αφαιρούσε κομμάτια κοτόπουλου με τη βοήθεια ενός άλλου μηχανήματος, όταν το αριστερό του μανίκι πιάστηκε, τραβώντας τον μέσα και καθηλώνοντας το σώμα του κάτω από τα βαριά μηχανήματα, σύμφωνα με τον OSHA. «Μετά το θανατηφόρο περιστατικό τον Μάιο του 2021, η Mar-Jac Poultry θα έπρεπε να έχει επιβάλει αυστηρά πρότυπα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της», δήλωσε την Τρίτη ο περιφερειακός διευθυντής του OSHA, Kurt Petermeyer.

«Δύο χρόνια αργότερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει και η εταιρεία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την ασφάλεια των εργαζομένων ως δευτερεύουσα, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζομένους της», πρόσθεσε. «Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να βρεθεί σε επικίνδυνη κατάσταση, πόσο μάλλον ένα παιδί».

Η Mar-Jac Poultry έχει προθεσμία 15 ημερών για να συμμορφωθεί με τα προτεινόμενα πρόστιμα ή να αμφισβητήσει τα πορίσματα.