Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας; Αυτό ερωτήθηκαν πολίτες της ΕΕ, με την Eurostat να βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα. Έτσι, σε μια κλίμακα από το 1 (καθόλου ικανοποιημένοι) έως το 10 (πολύ ικανοποιημένοι), οι κάτοικοι της Αυστρίας τοποθετούνται στην κορυφή της λίστας, αφού συγκεντρώνουν βαθμολογία 7,9 πόντων, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος βρίσκεται στους 7,1 πόντους.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης, παρουσιάζουν οι Βούλγαροι, ενώ και η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες τρεις θέσεις.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2022.

Συνολικά, σε 18 από τις 27 χώρες της Ένωσης η γενική ικανοποίηση των πολιτών ήταν υψηλότερη ή στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο, με τις: Φινλανδία, Πολωνία και Ρουμανία (7,7 πόντοι) να ακολουθούν την πρώτη στη λίστα Αυστρία, ενώ χαμηλότερα στη λίστα εμφανίζονται το Βέλγιο και η Ολλανδία (7,6 πόντοι).

Οι Ιταλοί υπερβαίνουν ελάχιστα τη μέση τιμή (7,2 πόντοι), η Ισπανία βρίσκεται ακριβώς στο μέσο όρο, ενώ λίγο χαμηλότερα εμφανίζονται οι Γάλλοι (7 πόντοι).

Στο χαμηλότερο σημείο της βαθμολογίας βρίσκεται η Βουλγαρία με 5,6 πόντους, ακολουθεί η Γερμανία (6,5 πόντους) και έπειτα η Ελλάδα, που τοποθετείται στην τρίτη θέση από το τέλος με 6,7 πόντους ικανοποίησης.

Όπως εξηγεί η Eurostat, η ικανοποίηση των πολιτών για τη ζωή τους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο μόρφωσης, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, καθώς και από τις αξίες και προτεραιότητες ενός ατόμου στην καθημερινότητά του ή την ποικιλία των εμπειριών και των επιλογών του.