Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πως όταν τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, τότε οι Παλαιστίνιοι θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της περιοχής.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι το τέλος του πολέμου θα πρέπει να συνοδεύεται από τη διπλωματία και ότι οι Παλαιστίνιοι είναι αυτοί που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, όταν το ισλαμιστικό κίνημα «δεν θα απειλεί» πλέον το Ισραήλ.

Στη Λωρίδα της Γάζας «ζουν Παλαιστίνιοι» και «κατά συνέπεια, οι Παλαιστίνιοι θα την κυβερνήσουν στο μέλλον. Η μελλοντική κυβέρνηση της Γάζας θα πρέπει να προέρχεται από τη Λωρίδα της Γάζας και να βασίζεται σε δυνάμεις που δεν απειλούν το κράτος του Ισραήλ», είπε ο Γκάλαντ.

Αγανάκτηση από την Ουάσιγκτον

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να στραφεί σε πιο στοχευμένα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, μια ένδειξη της αυξανόμενης αγανάκτησης της Ουάσινγκτον, με την απάντηση του ισραηλινού στρατού στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασκήσουν περισσότερη πίεση στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, απάντησε: «Τους μιλάμε εντατικά για μια μετάβαση σε χαμηλής έντασης επιχειρήσεις».

«Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη ώρα για αυτή τη μετάβαση», δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Το Ισραήλ «έχει λάβει κάποια προκαταρκτικά βήματα, για να προσπαθήσει να φτάσει εκεί», μεταξύ των οποίων «να βασίζεται λίγο λιγότερο στα αεροπορικά πλήγματα», σημείωσε ο Κίρμπι. «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει αυτή η μετάβαση», επανέλαβε.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους συμβούλους του, το Ισραήλ δεν κάνει αρκετά στο θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας. Έχουν επίσης εκφράσει την απογοήτευσή τους για την απόρριψη από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ενός αμερικανικού σχεδίου για την περίοδο μετά το τέλος του πολέμου.