Το Ιράκ είχε ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με μία συνωμοσία για την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων στη Σουηδία δύο μήνες πριν από μία επίθεση στη Στοκχόλμη από έναν άνδρα που είχε εκπαιδευθεί στο Ιράκ, δήλωσε την Παρασκευή (χθες) ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας στην τηλεόραση αλ Αραμπίγια.

Ο υποστράτηγος Ντάι Κανάνι, διευθυντής της αντιτρομοκρατικής μονάδας του Ιράκ, δήλωσε πως ο άνδρας που ανατινάχθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη είχε εκπαιδευτεί στη χρήση εκρηκτικών στην ιρακινή πόλη Μοσούλη για τρεις μήνες.

Είχε εισέλθει στο Ιράκ από την Τουρκία, πρόσθεσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αλ Αραμπίγια.

Είπε πως οι ομολογίες μελών της αλ Κάιντα που κρατούνται στο Ιράκ αποκάλυψαν επίσης πως «ένας αιγύπτιος πολίτης εισήλθε στο Ιράκ την ίδια εποχή και έλαβε παρόμοια εκπαίδευση προκειμένου πιθανότατα να διενεργήσει μια άλλη αποστολή».

Ο Κανάνι είπε πως “το Ιράκ είχε πληροφορίες για βομβιστικές επιθέσεις στη Σουηδία, για τις οποίες ενημέρωσε τους Αμερικανούς πριν από τη βομβιστική επίθεση στη Σουηδία περισσότερο από δύο μήνες πριν”, ανέφερε το αλ Αραμπίγια.

Είπε πως ορισμένοι από τα μέλη της αλ Κάιντα που κρατούνται είπαν πως η οργάνωση σχεδίαζε επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη και “πως η Σουηδία ήταν ανάμεσα στους στόχους για μία επίθεση στα τέλη του 2010”.