Καθώς η Νικαράγουα βιώνει τη δικτατορία τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνησή της έχει επιτεθεί σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης, στην Καθολική Εκκλησία, σε δημοσιογράφους και σε πανεπιστήμια. Τώρα κυνηγά και… τις βασίλισσες ομορφιάς.

Ενώ οι αρχές της χώρας φάνηκε πως έχουν περιορίσει κάθε μορφή διαφωνίας, μια 23χρονη, η Sheynnis Palacios, κατάφερε να κερδίσει τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος στις 18 Νοεμβρίου, κάνοντας την δική της «επανάσταση». Μετά τη νίκη της καλλονής, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους της χώρας της Κεντρικής Αμερικής ενθουσιασμένος. Και ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα αρχικά επαίνεσε τη νίκη, στη συνέχεια εμφανίστηκαν φωτογραφίες της Palacios από συμμετοχή της σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2018, όπως μετάδωσε η Washingtonpost.

Οι διαμαρτυρίες είχαν κατασταλεί βίαια, με εκπροσώπους οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα να κάνουν λόγο για 355 νεκρούς από τις «παρεμβάσεις» των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Ορτέγκα υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις ήταν μέρος μιας απόπειρας πραξικοπήματος, που είχε υποστήριξη από το εξωτερικό. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι αντέτειναν ότι επρόκειτο για μια γνήσια διαμαρτυρία των κατοίκων της Νικαράγουας για την ολοένα και πιο καταπιεστική διακυβέρνησή του και την εμμονή του να παραμείνει στην εξουσία.

Η υπεύθυνη των καλλιστείων κατηγορείται ότι «έβγαζε» αντικαθεστωτικές γυναίκες, για να ρίξει την κυβέρνηση

Σε δήλωση που εξέδωσε η Αστυνομία της Νικαράγουας υποστήριξε ότι η υπεύθυνη των καλλιστείων Κάρεν Σελεμπέρτι «συμμετείχε ενεργά, με πράξεις της στο διαδίκτυο αλλά και στους δρόμους, στις τρομοκρατικές ενέργειες ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος», μια προφανής αναφορά στις διαδηλώσεις του 2018.

Η Σελεμπέρτι δεν έχει συλληφθεί προς το παρόν, αφού οι Αρχές της Νικαράγουας αρνήθηκαν να της χορηγήσουν άδεια εισόδου στη χώρα, όταν επιχείρησε να επιστρέψει από το εξωτερικό πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τόσο ο σύζυγός της όσο και ο γιος της τέθηκαν υπό κράτηση.

Η Σελεμπέρτι και τα μέλη της οικογένειάς της αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προδοσία. Κανείς τους δεν έχει προχωρήσει σε δηλώσεις μέχρι στιγμής για τη δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος τους.

Η Σελεμπέρτι «διατήρησε επαφή με τους προδότες και προσφέρθηκε να χρησιμοποιήσει τα franchises, τις πλατφόρμες και τους χώρους που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούνταν για την προώθηση δήθεν αθώων καλλιστείων σε μια συνωμοσία που ενορχηστρώθηκε, για να μετατρέψει τους διαγωνισμούς ομορφιάς σε πολιτικές ενέδρες, με τη χρηματοδότηση ξένων πρακτόρων», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί απλοί πολίτες της Νικαράγουας, στους οποίους απαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό να διαδηλώνουν ή να κρατούν τη σημαία της χώρας σε πορείες, χρησιμοποίησαν τη νίκη της συμπατριώτισσάς τους στον διαγωνισμό «Μις Υφήλιος» ως μια σπάνια ευκαιρία, για να γιορτάσουν στους δρόμους.

Ένας ράπερ από την Νικαράγουα γνωστός ως Witto El Menor τραγουδά για τη βασίλισσα της ομορφιάς. «Στη σιλουέτα σου βλέπω τη σημαία μου», ραπάρει, κρατώντας ψηλά τη γαλανόλευκη σημαία της Νικαράγουας. «Αντικατοπτρίζετε τον συνεχή αγώνα της χώρας μας, για να προχωρήσει».

Μόλις πέντε ημέρες μετά τη νίκη της Παλάσιο, η αντιπρόεδρος και Πρώτη Κυρία Ροζάριο Μουρίγιο καταφερόταν εναντίον των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης της αντιπολίτευσης (πολλοί από τους οποίους λειτουργούν από το εξωτερικό), που γιόρταζαν τη νίκη της καλλονής ως νίκη της αντιπολίτευσης, μεταδίδει η New York Post.

«Βλέπουμε τους μοχθηρούς τρομοκράτες σχολιαστές να κάνουν μια αδέξια και προσβλητική προσπάθεια, να μετατρέψουν κάτι που θα έπρεπε να είναι μια όμορφη στιγμή υπερηφάνειας σε καταστροφική εκστρατεία για πραξικόπημα», δήλωσε η Μουρίγιο.