Πριν ολοκληρωθεί ένα 24ωρο από την τελευταία απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και τη στιγμή που αναμένεται νέα, παραβιάστηκε η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο IDF κατηγορεί την ένοπλη οργάνωση, ενώ μαρτυρίες βάζουν στο στόχαστρο τον ισραηλινό στρατό.

Συγκεκριμένα, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, σημείωσαν τα εξής:

«Την τελευταία ώρα, 3 εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν δίπλα σε στρατεύματα του IDF σε 2 διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια Γάζα, παραβιάζοντας το πλαίσιο της επιχειρησιακής παύσης.

Σε μία από τις τοποθεσίες, τρομοκράτες άνοιξαν επίσης πυρ κατά των στρατευμάτων, οι οποίοι απάντησαν με πυρά. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά ένας αριθμός στρατιωτών.

Τα στρατεύματα του IDF εντοπίστηκαν σε θέσεις σύμφωνα με το πλαίσιο της επιχειρησιακής παύσης».

Όμως, σύμφωνα με τον Guardian ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε ένα ισραηλινό τανκ να πυροβολεί τρεις φορές στη συνοικία Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας, καθώς οι Παλαιστίνιοι προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την ηρεμία για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Επίσης, το Reuters αναφέρει ότι ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων είπε πως «αφού οι ύποπτοι πλησίασαν τα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού, ένα τανκ του Ισραήλ έριξε μια προειδοποιητική βολή».

Ακόμη, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν ότι μια ισραηλινή οβίδα έπεσε στην πλευρά του Λιβάνου της μπλε γραμμής που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο που χαράσσεται από τον ΟΗΕ.