Μια περίεργη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αραίωσης των μαλλιών τους παρατηρείται στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες ειδικούς, οι οποίοι μίλησαν στο Radio Free Asia (RFA). Το φαινόμενο φαίνεται να προκαλείται από διάφορες πηγές, όπως λοιμώξεις, που προκαλούν τριχόπτωση ως επακόλουθο και της χρήσης σαπουνιού και απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων, που περιέχουν «σκληρά» χημικά συστατικά.

Ο Choi Jeong Hoon, ένας γιατρός από τη Βόρεια Κορέα, που διέφυγε νότια και τώρα υπηρετεί ως ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ, εξήγησε ότι δεν είναι «εύκολο» για τους Βορειοκορεάτες να βρουν «ήπια» χημικά προϊόντα.

«Οι απλοί κάτοικοι δεν έχουν την πολυτέλεια να ανησυχούν για την τριχόπτωση», εξήγησε στο RFA, προσθέτοντας ότι το κόστος της θεραπείας για τον μέσο πολίτη είναι πολύ μεγάλο, για να το αντέξει και συχνά δεν είναι και πολύ αποτελεσματικό.

Οι θεραπείες είναι είτε φαρμακευτικές είτε καλλυντικές και μπορεί να συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην επιτάχυνση της τριχόπτωσης, σύμφωνα με τη New York Post.

Τα συστατικά, που συχνά πιστεύεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στα μαλλιά ή το δέρμα, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα. Ο Ahn Kyung Soo, επικεφαλής του DPRKHealth.org -ενός ιστολογίου που παρακολουθεί τα θέματα υγείας- έγραψε ότι πολλές θεραπείες μοιάζουν περισσότερο με «ανατολίτικα φάρμακα», τα οποία είναι τοπικά τονωτικά, που βασίζονται σε φαρμακευτικά βότανα, που πιθανόν να έχουν ελάχιστα αποτελέσματα. Τέτοιες θεραπείες περιλαμβάνουν τη βύθιση μιας βούρτσας μαλλιών, που μοιάζει με βελόνα, σε ένα γυάλινο μπουκάλι και στη συνέχεια το τρίψιμο στο τριχωτό της κεφαλής.

Ένας άλλος ειδικός υποστήριξε ότι τα καπέλα του στρατού μπορεί επίσης να βλάψουν τα μαλλιά λόγω ελλιπούς αερισμού, κάτι που οδηγεί σε συσσώρευση βακτηρίων και φραγμένους πόρους, που βοηθούν την αραίωση των μαλλιών. Σημειώνεται πως όλοι οι αρτιμελείς άνδρες υποχρεούνται συνήθως να υπηρετήσουν 10 χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις.