Η Χαμάς αναμένεται να αφήσει ελεύθερους 13 Ισραηλινούς ομήρους σήμερα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ολιβιέ Ράφοβιτζ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Νωρίτερα σήμερα, αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωναν ότι έλαβαν από την Χαμάς έναν κατάλογο με τα ονόματα 14 ομήρων που θα απελευθερώσουν σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινικού κινήματος η οποία περιλαμβάνει και εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Για να τηρηθούν όλα τα μέρη της συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, μια ολιγομελής αντιπροσωπεία από το Κατάρ έφτασε σήμερα στην περιοχή ώστε να γίνει ομαλά η ανταλλαγή των ομήρων και κρατουμένων και να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ.

Ένα καταριανό ιδιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε τα μέλη της καταριανής αντιπροσωπείας, προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Λάρνακα, μετέδωσε το δημόσιο ισραηλινό δίκτυο Kan.

Ένας διπλωμάτης, που γνώριζε για την επίσκεψη, επιβεβαίωσε την άφιξη της αντιπροσωπείας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται η εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι η ισραηλινή πλευρά άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση 14 ομήρων σήμερα σε αντάλλαγμα 42 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν και η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα προχωρήσει με την προγραμματισμένη απελευθέρωση 13 ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η διαδικασία απελευθέρωσης της δεύτερης ομάδας Ισραηλινών ομήρων είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα στις 16:00. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει μια καθυστέρηση και το ισραηλινό ειδησεογραφικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε πως η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 17:00.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αναμενόμενη απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του καναλιού 12, βρίσκεται σε εξέλιξη, ακόμη, διαπραγμάτευση για το αν θα απελευθερωθούν σήμερα 13 ή 14 Ισραηλινοί, αν και δεν είναι σαφές αν αυτό αποτελεί παράγοντα της καθυστέρησης.

Δείτε Live εικόνα

Η Αίγυπτος κάνει λόγο για «θετικά μηνύματα» από Ισραήλ και Χαμάς για επέκταση της συμφωνίας

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».

Ένας Πολωνός υπήκοος μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες, αναφέρει η Πολωνία

Ένας Πολωνός υπήκοος είναι μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας.

«Καλωσορίζουμε τις πληροφορίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που επέτρεψε την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας ομήρων, συμπεριλαμβανομένου ενός Πολωνού πολίτη, και αύξησε τις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Ταυτόχρονα, η Πολωνία συνεχίζει σταθερά να ζητά από το Ισραήλ να συναινέσει στην ασφαλή αναχώρηση άλλων Πολωνών υπηκόων από τη Λωρίδα της Γάζας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Ορισμένοι από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν χθες Παρασκευή έχουν διπλή υπηκοότητα.