Έφυγε από τη ζωή ο ρώσος δημοσιογράφος, ο οποίος είχε τραυματιστεί, σύμφωνα με τη Μόσχα, σε ουκρανικό πλήγμα, στη νότια ουκρανική περιφέρεια της Ζαπορίζια. «Ο Μπόρις Μακσούντοφ υπέκυψε στα τραύματά του», μετέδωσαν σήμερα, Πέμπτη (23/12) ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Μόλις ήρθε μια τραγική είδηση. Ο Μπόρις Μακσούντοφ υπέκυψε στα τραύματά του», δήλωσε ο ρώσος παρουσιαστής, που υποστηρίζει το Κρεμλίνο,Βλαντίμιρ Σολοβιόφ στο δίκτυό του Soloviev Live.

Η ανακοίνωση αυτή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP, έγινε τη στιγμή που ο Σολοβιόφ ήταν «στον αέρα» με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία εξέφρασε τα «συλλυπητήριά» της.

Χθες, Τετάρτη (22/11), η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι ευθύνεται για επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), το οποίο είχε στόχο Ρώσους δημοσιογράφους, τραυματίζοντας τον Μπόρις Μακσούντοφ, ανταποκριτή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Russia 24.

Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ετοίμαζαν ρεπορτάζ για «τους βομβαρδισμούς περιοχών από τον ουκρανικό στρατό», βρέθηκαν στο στόχαστρο ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο Μπόρις Μακσούντοφ πέθανε σαν ήρωας, σαν ένας θαρραλέος πολεμιστής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου μέσων ενημέρωσης «Rossia Segodnia» (Η Ρωσία σήμερα) Ντμίτρι Κισέλεφ, τον οποίο επικαλέστηκε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Η περιφέρεια της Ζαπορίζια είναι μια από τις τέσσερις που ανακοίνωσε η Ρωσία ότι προσαρτά το 2022, μαζί με την Χερσώνα, το Ντονιέτσκ και το Λουχάνσκ, μολονότι ο στρατός της δεν τις ελέγχει τελείως.

Τον Ιούλιο, η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι Ρώσος δημοσιογράφος του Ria Novosti σκοτώθηκε από ουκρανικό πλήγμα.

Περίπου 15 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με καταμέτρηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Τον Μάιο ο συντονιστής βίντεο του Γαλλικό Πρακτορείου στην Ουκρανία Αρμάν Σολντέν σκοτώθηκε σε ρωσική πυραυλική επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Ρωσία αρνείται ωστόσο κάθε ευθύνη για τους θανάτους δημοσιογράφων, που αποδίδονται σε πλήγματα του στρατού της.