Ένα παράνομο βιολογικό εργαστήριο, το οποίο ανήκε σε Κινέζους, ανακαλύφθηκε στην Καλιφόρνια, στην πόλη Ρίντλεϊ. Σε αυτό, βρέθηκαν χιλιάδες φιαλίδια με ουσίες, μεταξύ των οποίων κάποια με την ένδειξη «HIV», και ένας καταψύκτης με την ένδειξη «Έμπολα». Αρχικά, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το FBI αρνήθηκαν να το ερευνήσουν, σύμφωνα με έκθεση επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το nypost.com, το μυστικό εργαστήριο βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η Τζεσαλίν Χάρπερ, μια υπάλληλος, παρατήρησε ένα πράσινο λάστιχο κήπου να προεξέχει από μια τρύπα, στο πλάι μιας αποθήκης που θεωρούνταν κενή για περισσότερο από μια δεκαετία. Μόλις μπήκε μέσα στην αποθήκη, η Χάρπερ ανακάλυψε εργαστηριακό εξοπλισμό, κατασκευαστικές συσκευές, ιατρικούς καταψύκτες, ποντίκια για πειραματόζωα και φιαλίδια με ετικέτες στα μανδαρινικά, τα αγγλικά και σε έναν κώδικα που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμα. Επιπλέον, είδε μέσα διάφορα άτομα με εργαστηριακές ποδιές, που χαρακτηρίστηκαν ως Κινέζοι υπήκοοι.

Η ανακάλυψη της Χάρπερ έμελλε να είναι η αρχή μιας έρευνας 9 μηνών στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας πήρε μέρος και ο βουλευτή της Καλιφόρνια, Jim Costa, μετά από κωλυσιεργία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και του FBI, για να ανακαλύψει τι δραστηριότητες λάμβαναν χώρα μέσα στο παράνομο εργαστήριο.

Σε μια έκθεση 42 σελίδων, περιγράφηκαν λεπτομερώς ορισμένα από τα συγκλονιστικά ευρήματα της έρευνας και τα ανησυχητικά ερωτήματα που εγείρονται γύρω από την παρουσία ενός κινεζικής ιδιοκτησίας ερευνητικού εργαστηρίου στο έδαφος των ΗΠΑ.

«Οι τοπικοί αξιωματούχοι πέρασαν μήνες προσπαθώντας επανειλημμένα να λάβουν βοήθεια από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών» αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι «το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αρνήθηκε να μιλήσει μαζί τους και, σε αρκετές περιπτώσεις, τους έκλεισε το τηλέφωνο στη μέση της συνομιλίας».

«Οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να λάβουν βοήθεια από άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες», διαπίστωσαν οι ερευνητές του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του FBI, το οποίο ενημέρωσε τους τοπικούς αξιωματούχους ότι «είχε κλείσει την έρευνά του επειδή πίστευαν ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στην ιδιοκτησία».

Με τη βοήθεια του κυβερνήτη Costa, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισκέφθηκαν τελικά το εργαστήριο και εντόπισαν τουλάχιστον 20 δυνητικά μολυσματικούς παθογόνους μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων αρκετών «σοβαρών ή θανατηφόρων ανθρώπινων ασθενειών». Μερικοί από τους δυνητικά μολυσματικούς παθογόνους μικροοργανισμούς που βρέθηκαν από την υπηρεσία περιλαμβάνουν κορονοϊό, χλαμύδια, HIV, E. coli, στρεπτόκοκκο, ηπατίτιδες Β και C, ιό του δάγκειου πυρετού, ιό της ερυθράς και ελονοσία.

Ωστόσο, αρνήθηκαν να εξετάσουν τα δείγματα ή τα μη επισημασμένα φιαλίδια, ακόμη και όταν οι αξιωματούχοι της πόλης προσφέρθηκαν να πληρώσουν για τις εξετάσεις. Η έκθεση καταγγέλλει ως «απαράδεκτη» την απροθυμία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να εμπλακεί και την άρνησή του να εξετάσει τα φιαλίδια.

Τον Ιούλιο, βάσει δικαστικής εντολής, οι τοπικοί αξιωματούχοι ανέθεσαν σε μια εταιρεία που ασχολείται με επικίνδυνα απόβλητα την καταστροφή 140 τόνων εργαστηριακού εξοπλισμού και 440 γαλονιών ιατρικών και βιολογικών αποβλήτων που βρέθηκαν στον χώρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, βρέθηκε ένας προηγουμένως απαρατήρητος καταψύκτης με την ένδειξη «Έμπολα».

«Οι τοπικοί αξιωματούχοι και οι εργολάβοι ανέφεραν ότι βρήκαν έναν καταψύκτη με την ένδειξη “Έμπολα” με ασημένιες σφραγισμένες σακούλες στο εσωτερικό του, σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου αποθήκευαν ευαίσθητα βιολογικά και άλλα υλικά», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι τα δοχεία μέσα στον καταψύκτη δεν είχαν ρητή ένδειξη «Έμπολα».

Οι τοπικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για το εύρημά τους και η υπηρεσία απάντησε λέγοντας ότι δεν θυμάται να έχει δει την ετικέτα «Έμπολα». Ο καταψύκτης και τα περιεχόμενα μέσα σε αυτό καταστράφηκαν, χωρίς να εξεταστούν, σύμφωνα με την έκθεση.

Η δράση του Jiabei «Jesse» Zhu, του ιδιοκτήτη του παράνομου εργαστηρίου

Η έρευνα της επιτροπής αποκάλυψε επίσης μια πολύπλοκη σχέση μεταξύ του ιδιοκτήτη και ιδρυτή του εργαστηρίου, Jiabei «Jesse» Zhu, και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Zhu υπηρέτησε ως εταιρικός αξιωματούχος σε κινεζικές στρατιωτικές – πολιτικές οργανώσεις και σε ιδιωτικές οργανώσεις που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση.

Ο Zhu εισήλθε παράνομα στις ΗΠΑ, μέσω Καναδά, αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο από το καναδικό δικαστήριο ύψους 330 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016, για τη διεύθυνση εταιρειών που συμμετείχαν σε «μαζική κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας», σύμφωνα με την έκθεση.

«Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Zhu και οι συνεργάτες του από την Κίνα έκαναν πολλές ανησυχητικές δηλώσεις. Σε αυτές, περιλαμβάνονται περιπτώσεις όπου ο Zhu απάντησε σε αναφορά ενός συνεργάτη του στον “αμερικανικό ιμπεριαλισμό”, ότι “ο νόμιμοι είναι ισχυροί, αλλά οι παράνομοι είναι δέκα φορές ισχυρότεροι“».

Σε μια άλλη περίπτωση, ο Zhu ισχυρίστηκε ότι η παράνομη δραστηριότητά του θα βοηθούσε «να νικήσει τον Αμερικανό εχθρό και τον άγριο φιλόδοξο λύκο!», όπως αναφέρει η έκθεση, παραθέτοντας ιδιωτικά μηνύματα που έστειλε ο Zhu μέσω της κινεζικής εφαρμογής WeChat.

Μόλις έφτασε στις ΗΠΑ, ο Zhu λειτούργησε με το ψευδώνυμο «David He» και άρχισε να εργάζεται για τη δημιουργία ενός δικτύου εταιρειών βιοτεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του συγκεκριμένου εργαστηρίου.

Η ετυμηγορία για τον Zhu

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Zhu κατηγορήθηκε στη συνέχεια για ομοσπονδιακά αδικήματα σχετικά με απάτες και ψευδείς δηλώσεις στο πλαίσιο έρευνας, υπό την ηγεσία της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

Παράλληλα, η επιτροπή της Βουλής διαπίστωσε ότι «με εξαίρεση τον Έμπολα», τα επισημασμένα φιαλίδια με τους υποτιθέμενους παθογόνους μικροοργανισμούς που βρέθηκαν στο βιοεργαστήριο «δεν συνάδουν με τη λειτουργία ενός προγράμματος βιολογικών όπλων».

Η έκθεση προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία που εγκυμονεί το εργαστήριο είναι, προς το παρόν, άγνωστοι». «Το εργαστήριο δείχνει τη βαθιά απειλή που αποτελούν για τη χώρα μας τα μη αδειοδοτημένα και άγνωστα εργαστήρια. Στη χειρότερη περίπτωση, η έρευνα αυτή αποκάλυψε σημαντικά κενά στην άμυνα του έθνους μας και στους κανονισμούς που σχετίζονται με παθογόνα, τα οποία αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο μέλλον», αναφέρεται στην έκθεση. «Ως εκ τούτου, εναπόκειται στο Κογκρέσο και την εκτελεστική εξουσία να αντιμετωπίσουν αυτά τα τρωτά σημεία τώρα, προτού να είναι πολύ αργά».