Διπλωματικό… επεισόδιο λίγο έλειψε να προκαλέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκάρλιτς Ράντμαν με την απόπειρά του να φιλήσει τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ.

Το σκηνικό εκτυλίχθηκε την ώρα που πόζαραν στο φακό των φωτορεπόρτερ για «οικογενειακή φωτογραφία» σε διάσκεψη της ΕΕ, στο Βερολίνο, την περασμένη Πέμπτη (2/11).

Στο βίντεο που έγινε viral ο 65χρονος Κροάτης ΥΠΕΞ διακρίνεται να απλώνει το χέρι του για μια χειραψία με την Μπέρμποκ και να προσπαθεί να τη φιλήσει στο μάγουλο, ενώ εκείνη προσπαθεί αμήχανα να τον αποφύγει.

Η χειρονομία του διαχυτικού Κροάτη υπουργού προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πυροδότησε την οργή φεμινιστικών οργανώσεων.

«Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα. Πάντα χαιρετίζουμε θερμά ο ένας τον άλλο. Είναι μια ζεστή, ανθρώπινη προσέγγιση σε μια συνάδελφο», είπε αρχικά ο Γκάρλιτς Ράντμαν.

Αλλά μετά τον σάλο, σημείωσε ότι δεν συνειδητοποίησε ότι θα έφερνε πιθανώς σε δύσκολη θέση τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών με μια φιλική κίνηση. «Ίσως ήταν μια άβολη στιγμή», είπε ο Κροάτης ΥΠ Εξ, σύμφωνα με κροατικά ΜΜΕ.

Η Κροάτισσα ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, Ράντα Μπόριτς επέκρινε, πάντως, την «εξαιρετικά ανάρμοστη» συμπεριφορά του υπουργού, προσθέτοντας ότι οι θερμοί χαιρετισμοί επιτρέπονται μόνον μεταξύ εκείνων που η σχέση τους επιτρέπει τα φιλιά. «Είναι σαφές ότι τέτοια σχέση δεν υφίσταται εν προκειμένω και η Γερμανίδα υπουργός ξαφνιάστηκε από τέτοιες διαχύσεις», είπε η Μπόριτς στο Jutarnji List. Αλλά και η πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιαντράνκα Κόσορ, εξαπέλυσε πυρά κατά του Γκάρλιτς Ράντμα μέσω της πλατφόρμας Χ.

«Τα βίαια φιλιά στις γυναίκες αποκαλούνται βία, έτσι δεν είναι;», σχολίασε.