Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε σειρά επιδρομών του στρατού του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Τρεις από τους Παλαιστίνιους αυτούς, ηλικίας 17 με 26 ετών, σκοτώθηκαν στην Τζενίν, προπύργιο διάφορων παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, όπου δύο άλλοι Παλαιστίνιοι έχασαν χθες, Πέμπτη, τη ζωή τους από τα πυρά του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, δύο από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σήμερα έχασαν τη ζωή τους από πλήγμα drone εναντίον σπιτιού στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν. Στην περιοχή της Χεβρώνας, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, δύο Παλαιστίνιοι , ηλικίας 33 και 36 ετών, σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό προσφύγων αλ Φαουάρ, όπως επεσήμαναν το υπουργείο και το Wafa.

Ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποίησε εξάλλου επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων Καλαντίγια, βόρεια της Ιερουσαλήμ, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ένας 19χρονος Παλαιστίνιος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις επιδρομές αυτές.

Παράλληλα ένας Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί χθες από ισραηλινά πυρά κοντά στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, σημείωσε το υπουργείο Υγείας.

Χθες τρεις Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, μια παλαιστινιακή περιοχή που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, ήταν τεταμένη ακόμη και πριν από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, με συχνές επιδρομές του ισραηλινού στρατού, όξυνση της βίας των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων και επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον εποίκων και των ισραηλινών δυνάμεων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Περισσότεροι από 140 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων από τις 7 Οκτωβρίου, με βάση τα στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Το ίδιο διάστημα περίπου 1.900 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.