Οι απελπισμένοι γονείς 32 παιδιών – ομήρων που άρπαξε η Χαμάς, παρακάλεσαν χθες το βράδυ την παλαιστινιακή οργάνωση να τα απελευθερώσει. Τα παιδιά κρατούνται στο υπόγειο δίκτυο σηράγγων, μήκους 311 μιλίων που ονομάζεται «Μετρό της Γάζας», την ώρα που το Ισραήλ δίνει μεγάλες μάχες με τους άντρες της Χαμάς για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Η Sun δημοσιεύει σήμερα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των 32 αθώων παιδιών για να στηρίξει την έκκληση των ταραγμένων οικογενειών τους: «Παρακαλώ, ελευθερώστε τα παιδιά μας». Ποιος απαγάγει παιδιά; Πού στον κόσμο είναι αυτό το σωστό πράγμα να κάνει κανείς;».

Μία απελπισμένη μαμά, της οποίας τις δύο κόρες άρπαξαν άντρες της Χαμάς ρώτησε χθες το βράδυ με δυσπιστία: «Ποιος απαγάγει παιδιά;» Η Dafna Eyakim, 15 ετών, και η αδερφή της Ella, οκτώ ετών, ήταν μεταξύ των 32 παιδιών ομήρων —το ένα μόλις εννέα μηνών— που αρπάχτηκαν κατά την δολοφονική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η μητέρα Mayaan, 50 ετών, με απόγνωση έδειξε μια φωτογραφία με τα δακρυσμένα κορίτσια της, πάνω σε στρώματα σε ένα τούνελ κάτω από τη Γάζα. Η ανατριχιαστική φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο κανάλι κοινωνικής δικτύωσης Telegram από την ίδια τη Χαμάς με το αραβικό μήνυμα: «Ντύστε τα με ρούχα προσευχής» – χλευασμός όπως είναι με τις πιτζάμες, μεταδίδει η SUN.

Είναι μια φρικτή εικόνα για κάθε γονέα, αλλά ο Μάγιαν ήθελε απεγνωσμένα να τη δημοσιεύσει η Sun για να περιγράψει τη δοκιμασία των ομήρων. Η μητέρα είπε πώς τα κορίτσια πήγαν να μείνουν με τον μπαμπά τους κοντά στα σύνορα της Γάζας για να γιορτάσουν τη 17η επέτειο του κιμπούτς του, Nahal Oz. Ο μπαμπάς, η νέα του σύντροφος και ο έφηβος γιος της σκοτώθηκαν, ενώ τα δύο κορίτσια μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Η εργαζόμενη στο αεροδρόμιο ρώτησε: «Ποιος απαγάγει παιδιά; Πού στον κόσμο είναι σωστό αυτό; «Η Χαμάς έπρεπε να τους απελευθερώσει όλους την πρώτη μέρα. Τα παιδιά δεν έχουν κάνει τίποτα σε κανέναν. «Δεν είναι στρατιώτες, δεν σχετίζονται με καμία σύγκρουση. Δεν πρέπει να απάγετε μωρά και παιδιά. Τα δύο μου παιδιά είναι υπέροχα, γλυκά κορίτσια που αγαπούν το TikTok και το Snapchat και τα θέλω σπίτι».

Μεταξύ των αθώων προσώπων, ο Yuly Konio, τριών, χαμογελά με ένα χαριτωμένο χαμόγελο. Οι μεγαλύτεροι είναι πέντε 17χρονοι και ο μικρότερος είναι ο Kfir Bibas, μόλις εννέα μηνών και αρχίζει να σέρνεται. «Δημοσιεύστε για να το δει όλος ο κόσμος», λένε οι οικογένειες.

Διεθνείς οργανώσεις βοήθειας και φιλανθρωπικές οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωσή τους. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είπε ότι οι οικογένειες «έχουν αρρωστήσει από την αγωνία». και πρόσθεσε πως: «έχει υποβάλει επανειλημμένα αιτήματα να επισκεφθεί τους ομήρους, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευημερία τους». Συνολικά 240 όμηροι απήχθησαν από την Χαμάς.