Άγνωστοι στη Ρώμη βεβήλωσαν δύο «πέτρες μνήμης» που είναι αφιερωμένες στην μνήμη θυμάτων των Ναζί, καθώς κύμα αντισημιτισμού κατακλύζει την Ευρώπη, μετά την ανάφλεξη του Μεσανατολικού.

Συγκεκριμένα, Άγνωστοι έβαψαν με μαύρη μπογιά τις πέτρες μνήμης που βρίσκονται στην ιστορική συνοικία Τραστέβερε και αναγράφουν τα ονόματα δύο θυμάτων των Ναζί, των Μικέλε Έτσιο Σπιτσικίνο και Αουρέλιο Σπανιολέτο, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Άουσβιτς.

«Ελπίζω να μην επαναληφθούν και στην Ιταλία τα όσα συμβαίνουν στην Γαλλία. Εκφράζω την πλήρη εμπιστοσύνη μου στο έργο της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών», δήλωσε ο Βίκτορ Φαντλούν, πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Ρώμης.

Σύμφωνα με το turismoroma.it, αυτές οι πέτρες βρίσκονται σε πάρα πολλά κράτη που διέπραξαν εγκλήματα οι Ναζί, από τη Γερμανία και την Αυστρία, μέχρι την Ουκρανία και την Τσεχία.

Δημιουργήθηκαν από τον Γερμανό καλλιτέχνη Gunter Demnig το 1990 και αφορμή αποτέλεσε ο διάλογος που είχε με μια Γερμανίδα, που αρνούνταν ότι η κυβέρνηση των Ναζί εκτόπισε τους Ρομά.