Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προεδρεύει σήμερα σύσκεψης της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, η οποία πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αυξάνει τις πιθανότητες για ένα τρομοκρατικό χτύπημα επί βρετανικού εδάφους.

Παρούσα θα είναι και η αρμόδια για την εγχώρια ασφάλεια υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν. Μαζί τους την κατάσταση θα συζητήσουν οι επικεφαλής των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας. Ενόψει της σύσκεψης ο υπουργός Παιδείας Ρόμπερτ Χάλφον τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί πολίτες είναι «ασφαλείς και προστατευμένοι από την απειλή της τρομοκρατίας». Ο υπουργός αρνήθηκε πάντως να απαντήσει στο αν το επίπεδο της απειλής για τρομοκρατία πρόκειται να αυξηθεί.

Προς το παρόν, το επίπεδο του συναγερμού ασφαλείας στη Βρετανία παραμένει «σημαντικό», κάτι που σημαίνει πως μία τρομοκρατική επίθεση θεωρείται «πιθανή». Βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν είχε μειωθεί από την ανώτατη βαθμίδα του «σοβαρού» επιπέδου συναγερμού, όταν δηλαδή μια επίθεση θεωρείται «εξαιρετικά πιθανή», όπως μεταδίδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η σύσκεψη γίνεται μετά την χθεσινή προειδοποίηση του διοικητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου σερ Μαρκ Ρόουλι ότι η τρομοκρατική απειλή «επιταχύνεται» από τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή. Ο ίδιος ήγειρε ανησυχίες για «κρατικές απειλές από το Ιράν».