Σύμφωνα με το Gun Violence Archive (Αρχείο Ενοπλης Βίας), από την αρχή του 2023 έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ περισσότερα από 566 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών, ενώ ο μέχρι στιγμής συνολικός αριθμός των νεκρών από πυροβόλα όπλα ξεπερνάει τις 35.000. Ως περιστατικό μαζικού πυροβολισμού λογίζεται εκείνο το συμβάν κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώνονται ή τραυματίζονται τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Τα τελευταία – αρκετά – χρόνια, στις ΗΠΑ, κατά μέσο όρο λαμβάνουν χώρα δύο μαζικοί πυροβολισμοί την ημέρα, δηλαδή περισσότεροι από 600 το χρόνο. Η φονικότερη επίθεση καταγράφηκε στο Λας Βέγκας το 2017, με περισσότερους από 50 νεκρούς και 500 τραυματίες.

Η χθεσινή επίθεση στο Μέιν, επανέφερε τη συζήτηση για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως σε αλλεπάλληλες επιθέσεις, σε τουλάχιστον τρία σημεία, στην πόλη Λιούιστον στην πολιτεία Μέιν των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

Ανθρωποκυνηγητό ξεκίνησε για τον εντοπισμό του 40χρονου Ρόμπερτ Καρντ, ο οποίος είναι ειδικευμένος εκπαιδευτής όπλων από τον στρατό των ΗΠΑ. Πηγές διεθνών Μέσων Ενημέρωσης σημειώνουν ότι είχε εκδηλώσει έντονες αυτοκτονικές τάσεις, ενώ το περασμένο καλοκαίρι νοσηλεύτηκε για δύο εβδομάδες σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Για την επίθεση ειδοποιήθηκε άμεσα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ αμφίβολη είναι η τύχη των περίπου 50 τραυματιών.

Τα θύματα του τελευταίου αυτού αιματηρού περιστατικού ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των νεκρών από σφαίρες, για φέτος μόνο, σε πάνω από 15.000 άτομα, σύμφωνα με το Gun Violence Archive. Στοιχεία δείχνουν ότι οι ανθρωποκτονίες που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ ήταν διπλάσιες από αυτές στον Καναδά, οκταπλάσιες από την Αυστραλία και εικοσαπλάσιες από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Gallup έδειξε ότι το 63% των Αμερικανών δεν είναι ικανοποιημένο με τη νομοθεσία περί όπλων, με το 54% των Ρεπουμπλικάνων να δηλώνει ικανοποίηση έναντι του 14% των Δημοκρατικών.

Το λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από Ρεπουμπλικάνους, αφού το 86% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων ζητούν αυστηρότερους κανόνες στην αγορά και χρήση όπλων.

Το Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) ανακοίνωσε 48.830 θανάτους εντός του 2021 από τραύματα που προήλθαν από πυροβόλα όπλα, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με το 2020, μια χρονιά με ρεκόρ θανάτων από πυρά στις ΗΠΑ. Το CDC διευκρινίζει ότι τα θύματα του 2021 προήλθαν κυρίως από αυτοκτονίες (26.328) και λιγότερο από ανθρωποκτονίες (20.958), ενώ καταγράφει και έναν μικρό αριθμό θανάτων από ατυχήματα, επεμβάσεις της Αστυνομίας και άλλες αδιευκρίνιστες αιτίες. Βεβαίως

Τέλος, ο οργανισμός Small Arms Survey, με έδρα την Ελβετία, υπολογίζει ότι το 2018, στις ΗΠΑ, υπήρχαν 390 εκατομμύρια μικρά όπλα σε πληθυσμό κάτω των 330 εκατομμυρίων κατοίκων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι σε κάθε Αμερικάνο αναλογούν 1,2 όπλα, έναντι 0,5 για κάθε πολίτη της Υεμένης, 0,4 για κάθε Σέρβο ή Μαυροβούνιο, 0,34 για κάθε Κύπριο και 0,32 για κάθε Λιβανέζο, Φινλανδό ή Ισλανδό.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση