Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η στάση του 32χρονου γιου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να παραμένει στο Μαϊάμι, την ώρα που 360.000 Ισραηλινοί έφεδροι – αρκετοί από τους οποίους ζουν στο εξωτερικό – καλούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν τη Χαμάς. Ο 32χρονος Yair Netanyahu, βρίσκεται στη Φλόριντα από τον Απρίλιο, αφού ο πατέρας του του είπε να σταματήσει να κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που τον έκαναν να μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση πολλές φορές, τα Μέσα.

Το ότι ο Yair παρέμεινε στο Μαϊάμι, προκαλεί έντονες επικρίσεις από τους Ισραηλινούς: «Ο Yair απολαμβάνει τη ζωή του στην παραλία του Μαϊάμι ενώ εγώ είμαι στην πρώτη γραμμή», είπε στους Times ένας στρατιώτης, εθελοντής που υπηρετεί στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ. «Είμαστε εμείς που αφήνουμε τη δουλειά μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας πίσω στο σπίτι και τη χώρα μας, όχι οι άνθρωποι που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση. «Τα αδέρφια μας, οι πατέρες μας, οι γιοι μας, πηγαίνουν όλοι στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Yair δεν είναι ακόμα εδώ. Δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ηγεσία της χώρας», μεταδίδει η Daily Mail.

Ένας άλλος, ο οποίος βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα, είπε: «Έχω πετάξει πίσω από τις Πολιτείες όπου έχω δουλειά, ζωή, οικογένειά μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω εκεί και να εγκαταλείψω τη χώρα μου, τον λαό μου, αυτή την κρίσιμη στιγμή. Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν είναι στο Ισραήλ; «Είναι η πιο ενωτική στιγμή για εμάς ως Ισραηλινούς στην πρόσφατη ιστορία μας και ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι εδώ αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του γιου του πρωθυπουργού».

Ο Yair, ο οποίος σπούδασε θέατρο στο γυμνάσιο, ανέλαβε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και εργάστηκε στη μονάδα εκπροσώπου του IDF, παρά ως στρατιώτης μάχης. Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειοψηφία των Ισραηλινών όταν συμπληρώσουν τα 18. Οι άνδρες πρέπει να υπηρετήσουν 32 μήνες και οι γυναίκες 24. Μετά από αυτό, οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να κληθούν σε εφεδρικές μονάδες μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ή και μεγαλύτερες, σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης, και πολεμούν μαζί με τα τακτικά στρατεύματα σε περιόδους πολέμου. Οι έφεδροι χρησιμοποιούνται επίσης σε μη μάχιμους ρόλους, πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψη εμπειρίας στην πρώτη γραμμή του Yair δεν τον απαλλάσσει αυτόματα.

Οι Ισραηλινοί στο εξωτερικό χρησιμοποιούν συνομιλίες WhatsApp για να οργανώσουν την επιστροφή τους, μοιράζοντας πληροφορίες σχετικά με το πού θα βρουν διαθέσιμες πτήσεις, είπε ο Yedidya Shalman, 26 ετών, που βρισκόταν στην Ταϊλάνδη στο μήνα του μέλιτος όταν ξέσπασε ο πόλεμος γύρω από τη Γάζα. «(Δημιουργήσαμε ομάδες WhatsApp σχεδόν παντού στον κόσμο, καλέσαμε τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτές και σιγά σιγά εργαστήκαμε για να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εφέδρους πίσω στο Ισραήλ», είπε στο Reuters, εξηγώντας ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δεν δίστασαν να σταματήσουν τις διακοπές τους. «Φυσικά δεν το σκεφτήκαμε δύο φορές και αυτή τη στιγμή είμαστε στο δρόμο για το σπίτι με αεροπλάνο της El Al», είπε μέσω WhatsApp.