Τη Δευτέρα (23/10) η Χαμάς άφησε ελεύθερο άλλες δύο ομήρους. Η μία από αυτές, η 85χρονη Γιοσεβέντ Λίφσιτζ, βρίσκεται τώρα και πάλι κοντά στην κόρη της. Η ίδια προέβη σε δηλώσεις στον Τύπο λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή της, όπου υποστήριξε πως η Χαμάς ήταν «πραγματικά προετοιμασμένη» να απαγάγει Ισραηλινούς πολίτες και να τους κρατήσει αιχμάλωτους.

Η Γιοσεβέντ Λίφσιτζ είπε ότι «κάθε όμηρος είχε έναν φρουρό να τον παρακολουθεί» αφού τους κατέβασαν σε ένα τούνελ κάτω από τη Γάζα που έμοιαζε με «ιστό αράχνης». Καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, η αδύναμη κ. Λίφσιτζ είπε ότι η Χαμάς συμπεριφερόταν στους ομήρους «ευγενικά» και είχε μυστικές διατάξεις για τη φροντίδα τους.

Η κ. Λίφσιτζ πρόσθεσε: «Φάνηκαν πραγματικά προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Το είχαν κρύψει για πολύ καιρό και φρόντισαν για όλες τις ανάγκες που χρειάζονται οι άνθρωποι, σαμπουάν και μαλακτικό. Μας έδωσαν ψωμί πίττα, σκληρό τυρί, λίγο τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά και αγγούρι και αυτό ήταν το φαγητό μας για όλη την ημέρα», είπε, σύμφωνα με το skynews.com.

Η κ. Λίφσιτζ, η οποία απήχθη από το σπίτι της στο Νιρ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, διηγήθηκε πως την πήραν με μοτοσικλέτα με το κεφάλι της στη μία πλευρά του οχήματος και τα πόδια της στην άλλη. Πρόσθεσε ότι «την πήγαν μέσα από χωράφια» και ότι κατά τη διάρκεια της απαγωγής χτυπήθηκε από μαχητές της Χαμάς με ξύλα.

Η Σάρον Λίφσιτζ, η οποία ζει στο Λονδίνο, πέταξε στο Τελ Αβίβ και ήταν στο πλευρό της μητέρας της, μεταφράζοντας την περιγραφή της από τα εβραϊκά στα αγγλικά καθώς μιλούσε στον Τύπο σήμερα το πρωί. Η Σάρον μίλησε για την ανθρώπινη μεταχείριση που η μητέρα της λέει ότι έλαβε κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, μετά τη βίαιη απαγωγή.

«Η μητέρα μου λέει ότι η Χαμάς ήταν πολύ φιλική απέναντί τους. Τους φρόντιζαν. Τους έδιναν φάρμακα. Τους περιποιήθηκαν. Ένας από τους άνδρες που ήταν μαζί τους, τραυματίστηκε σοβαρά από ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα στο δρόμο. Ένας από τους τραυματιοφορείς του έδωσε φάρμακα και αντιβιοτικά. Οι άνθρωποι ήταν φιλικοί και διατηρούσαν το μέρος πολύ καθαρό. Η μητέρα μου λέει ότι ήταν πολύ διακριτικοί και στοργικοί μαζί τους και φρόντισαν για όλες τους τις ανάγκες», ανέφερε η κόρη της.

Νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει ότι η μητέρα της αφέθηκε ελεύθερη το βράδυ της Δευτέρας. Η κ. Λίφσιτζ πρόσθεσε αργότερα ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις προειδοποιήσεις για πιθανή εισβολή της Χαμάς, πριν αυτή συμβεί. Είπε ότι η Χαμάς είχε κάψει χωράφια και είχε προβεί σε σφοδρούς βομβαρδισμούς πριν οι μαχητές της διασχίσουν τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας.

Η Χαμάς δήλωσε ότι απελευθέρωσε την κ. Λίφσιτζ και την 79χρονη Νούριτ Κούπερ, για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους «κακής υγείας», αλλά οι σύζυγοί τους εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι. Οι δύο γυναίκες και οι σύζυγοί τους – ηλικίας 83 και 84 ετών – αρπάχτηκαν από τα σπίτια τους στο Νιρ Οζ, όταν η Χαμάς άρχισε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η ομάδα έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες με μασκοφόρους ενόπλους να δίνουν στις γυναίκες φαγητό και ποτό και να τις οδηγούν στο σημείο παράδοσης, όπου τις συνάντησαν εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, αλλά μόνο τέσσερις απελευθερώθηκαν – οι άλλοι δύο ήταν μια μητέρα και μια κόρη από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι, με τις ΗΠΑ να ζητούν από το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή του, ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι.