Η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με ATACMS είναι «βαρύ σφάλμα», έκρινε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, μετά την επιβεβαίωση του Κιέβου πως χρησιμοποίησε αυτούς τους πυραύλους μακρού βεληνεκούς για να πλήξει ρωσικά αεροδρόμια.

«Η απόφαση του Λευκού Οίκου να στείλει πυραύλους μακρού βεληνεκούς στους Ουκρανούς είναι βαρύ σφάλμα. Οι συνέπειες αυτού του μέτρου, που αποκρύφτηκε εσκεμμένα από την κοινή γνώμη, θα είναι πολύ σοβαρές», σημείωσε ο κ. Αντόνοφ μέσω Telegram. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν για απευθείας σύρραξη ανάμεσα στο NATO και τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσιεύματα στον Τύπο που ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες πως έστειλε ATACMS στον ουκρανικό στρατό, επιβεβαίωσε χθες πως πρόσφατα του παρέδωσε πράγματι εκδοχή αυτού του οπλικού συστήματος με δραστικό βεληνεκές 165 χιλιομέτρων (η μέγιστη είναι 300 χλμ.).

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επίσης επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του χρησιμοποίησαν ATACMS, αφού ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε δυο αεροπορικές βάσεις σε τομείς της ουκρανικής επικράτειας ελεγχόμενους από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις, εννιά ελικόπτερα, εκτοξευτήρας πυραύλων συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, διάδρομοι αποπροσγειώσεων και διάφορα είδη εξοπλισμού της Ρωσίας καταστράφηκαν σε δυο βάσεις, κοντά στη Λουχάνσκ (ανατολικά) και στην Μπερντιάνσκ (νότια), στην Αζοφική Θάλασσα, όπως μεταδίδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με φιλορωσική πηγή, τον Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, αξιωματούχο που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα στην περιφέρεια Ζαπορίζια, εντοπίστηκαν υποπυρομαχικά Μ74, δηλαδή του τύπου που φέρουν οι ATACMS, στο αεροδρόμιο της Μπερντιάνσκ. Το Κίεβο, που ζητούσε να του δοθούν ATACMS για μήνες και έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα τους χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους στο έδαφος της Ρωσίας, λέει πως τα όπλα αυτά μπορεί να αλλάξουν την πορεία του πολέμου που άρχισε πριν από 20 μήνες, όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στο ουκρανικό έδαφος. Μένει να φανεί αν ή πόσο σημαντικό πλεονέκτημα θα δώσουν στην Ουκρανία τα όπλα του είδους.

Το Κρεμλίνο προεξοφλεί από τη δική του πλευρά πως η προμήθεια των ATACMS ή άλλων αμερικανικών οπλικών συστημάτων, όπως ιδίως δεκάδων βαριών αρμάτων μάχης Έιμπραμς, δεν μεταβάλουν τις ισορροπίες ισχύος στα πεδία των μαχών. Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μέσω Telegram πως συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 28 ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιφέρειες Μπιέλγκοροντ και Κουρσκ και στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη.