Ένας δικαστής του Μπρούκλιν διέταξε ότι η ενός έτους Ella Vitalis, πρέπει να επιστρέψει στους γονείς της. Η υπηρεσία παιδικής πρόνοιας υποστήριξε ότι έπρεπε να απομακρυνθεί, διαπιστώνοντας κακοποίηση.

Μια μέρα μετά τραυματίστηκε θανάσιμα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έλαβαν οι New York Times.

Η αστυνομία διερευνά τον θάνατο ως ανθρωποκτονία, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε καμία σύλληψη.

Το μωρό, η Ella Vitalis, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρδιακή ανακοπή στις 15 Σεπτεμβρίου, αφού υπέστη αμβλύ τραυματισμό στο κεφάλι της ενώ βρισκόταν στο σπίτι της στο Crown Heights με τους γονείς της, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι γιατροί είδαν μώλωπες και κοψίματα στο μέτωπό της, ένα πρησμένο βλέφαρο, σημάδια από δάγκωμα και σπασμένο σαγόνι, μεταξύ άλλων τραυματισμών, σύμφωνα με τα έγγραφα, τα οποία περιλαμβάνουν δικαστικές αναφορές και αρχεία της Διοίκησης Υπηρεσιών Παιδιών. Πέντε μέρες αργότερα, κηρύχθηκε νεκρή.

Η Ella και ο αδερφός της, Liam, 2 ετών, ήταν σε ανάδοχη φροντίδα σε μέλη της οικογένειας μέχρι τον Ιούνιο, αφού η πρόνοια διαπίστωσε κακοποίηση, όταν η Ella ήταν 3 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Οικογενειακό Δικαστήριο του Kings County στις 15 Ιουνίου, ο δικαστής Erik S. Pitchal διέταξε τα παιδιά να επιστραφούν στη φροντίδα των γονιών τους – Johnson Vitalis, 28 ετών και Lafayette Browne, 29 – σε δοκιμαστική βάση.

Η πρόνοια είχε ζητήσει να παραμείνουν τα παιδιά σε ανάδοχη οικογένεια, με τους γονείς να τα επισκέπτονται. Ο δικαστής Pitchal, όμως, τάχθηκε στο πλευρό των γονέων. Ζήτησε επίσης από τη Heartshare St. Vincent’s, μια υπηρεσία ανάδοχης φροντίδας που συνεργάζεται με τον δήμο, να γίνονται επισκέψεις υπό την παρακολούθηση ειδικών, αλλά αρνήθηκε αίτημα της Πρόνοιας να υποβληθούν οι γονείς σε αξιολογήσεις ψυχικής υγείας.

Η υπηρεσία παιδικής πρόνοιας, δέχεται πιέσεις από δύο πλευρές: Η δουλειά της είναι να προστατεύει τα παιδιά από βλάβες και οι παιδοκτονίες υπό τη φροντίδα της υπόκεινται σε κατηγορίες για αμέλεια. Όμως η πρόνοια έχει επίσης κατηγορηθεί ότι παρενέβη πολύ επιθετικά και ότι ήταν πολύ γρήγορη στην απόφασή της να χωρίσει τα παιδιά από τους γονείς τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο δικαστής είναι τελικά υπεύθυνος, είπε η Gladys Carrión, πρώην επίτροπος στην Πρόνοια και τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Columbia Justice Lab.

Η πρώτη καταγγελία, τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση της Ella

Στις 11 Αυγούστου του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα έγγραφα, οι γονείς μετέφεραν και τα δύο παιδιά στο νοσοκομείο αφού η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμά τους μετά από καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία. Η Ella είχε γεννηθεί τρεις εβδομάδες πριν.

Οι γονείς είπαν ότι ο γιος τους, ο Liam, χτύπησε το κεφάλι του όταν η μητέρα έσπρωξε τον πατέρα των παιδιών- που κρατούσε τον Liam- στον τοίχο κατά τη διάρκεια ενός καβγά.

Οι γιατροί εξέτασαν και τα δύο παιδιά. Ο Liam δεν είχε τραυματιστεί, αλλά η Ella είχε δύο σπασμένους αστραγάλους, ένα κάταγμα στο κρανίο και μια μικρή εγκεφαλική αιμορραγία. Κανένας από τους γονείς δεν έδωσε εξηγήσεις.

Μετά από αυτό το περιστατικό, η Πρόνοια διαπίστωσε ότι η Ella και ο Liam Vitalis είχαν κακοποιηθεί, γεγονός που εξ’ ορισμού τους έθετε σε «ουσιαστικό θανατηφόρο κίνδυνο». Τα παιδιά τέθηκαν σε ανάδοχη φροντίδα, στη μητέρα του Vitalis, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι NY Times.

Η Ella εισήχθη στο νοσοκομείο με «τραύμα στη γλώσσα» – Δεν μπορούσε να φάει για έξι ημέρες

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με μια αίτηση οικογενειακού δικαστηρίου, η Ella εισήχθη στο νοσοκομείο με «τραύμα στη γλώσσα» και ήταν αδύνατο να φάει για έξι ημέρες.

Ο πατέρας είχε επισκεφθεί την Έλλα ενώ βρισκόταν σε ανάδοχη φροντίδα. Η μητέρα του τους άφησε μόνους και επέστρεψε για να βρει την Έλλα «με μέτρια ποσότητα αίματος στο στόμα της», σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία. Ένας γιατρός διαπίστωσε ότι ένα αιχμηρό αντικείμενο πρέπει να είχε χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει αυτό το επίπεδο βλάβης και ότι η Ella δεν είχε απλώς ξύσει το στόμα της, αναφέρουν τα αρχεία.

Η επιστροφή και ο θάνατος

Τα δύο παιδιά παρέμειναν στη φροντίδα της οικογένειας μέχρι την ακρόαση του Ιουνίου, όταν ο δικαστής Pitchal διέταξε την Έλα και τον Λίαμ να επιστρέψουν στους γονείς τους. Μεταξύ της ακρόασης του Ιουνίου και του θανάτου της Ella τον περασμένο μήνα, οι γονείς απέτυχαν να φέρουν την Ella σε τουλάχιστον πέντε επακόλουθα ραντεβού με ειδικούς και δεν επέτρεψαν σε κανένα από τα παιδιά να εξεταστεί, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, έγινε άλλη μία ακρόαση.

Ο δικαστής Pitchal αποφάσισε να επιτρέψει στα παιδιά να παραμείνουν με τους γονείς τους και ζήτησε από τους γονείς και τη γιαγιά της μητέρας τους να διευθετήσουν τις επισκέψεις. Τα παιδιά πήγαν σπίτι.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο πατέρας της Ella τηλεφώνησε στο 911 αφού εκείνη δεν ανταποκρινόταν. Η μητέρα της είπε στις αρχές ότι η Ella άρχισε να πνίγεται ενώ ο πατέρας της την τάιζε. Απέδωσε τα τραύματά της – τους μώλωπες, τα κοψίματα και τον αμβλύ τραυματισμό στο κεφάλι της, μεταξύ άλλων – στο ότι έπινε πολύ γάλα.

Η Ella τέθηκε σε υποστήριξη ζωής μετά από εγκεφαλική αιμορραγία που προέκυψε από κάταγμα κρανίου και κηρύχθηκε νεκρή πέντε ημέρες αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έγγραφα που εξέτασαν οι New York Times.