Την περιουσία του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι, Μπόρις Σπάσκι, διεκδικούν οι κληρονόμοι του αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση για να πληρωθούν διαφυγόντες φόροι.

Σήμερα οι αρχές της Ισλανδίας προχώρησαν στην εκταφή της σορού του θρυλικού σκακιστή, προκειμένου να γίνουν εξετάσεις DNA, στο πλαίσιο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κληρονόμων του.

Ο Μπόμπι Φίσερ πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 2008 σε ηλικία 64 ετών. Το Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας διέταξε την εκταφή του πτώματος του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι, για να ληφθεί δείγμα DNA και να διαπιστωθεί εάν είναι ή όχι ο πατέρας της Φιλιπίν Τζίνκι Γιανγκ, 9 ετών, όπως υποστηρίζει η μητέρα της.

Η περιουσία του Φίσερ εκτιμάται ότι φτάνει τα δύο εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από την Γιανγκ, διεκδικείται επίσης από δύο ανιψιούς του, από μια Γιαπωνέζα, που ισχυρίζεται ότι τον είχε παντρευτεί και από την αμερικανική κυβέρνηση για να πληρωθούν διαφυγόντες φόροι.

Ο Φίσερ γεννήθηκε στις ΗΠΑ και έγινε διάσημος το 1972 όταν, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, νίκησε το Σοβιετικό παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, Μπόρις Σπάσκι, στο Ρέικιαβικ.

Ο ιδιοφυής Φίσερ θεωρείτο από πολλούς ως ο καλύτερος σκακιστής όλων των εποχών. Έγινε όμως γνωστός και για τους επιδεικτικούς τρόπους του, τις παράλογες απαιτήσεις του και τις αντισημιτικές δηλώσεις του, παρ’ όλο που η μητέρα του ήταν Εβραία. Μάλιστα το 2001, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό των Φιλιππίνων είχε χαρακτηρίσει «θαυμάσια είδηση» τις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη.