Ο Ρόμπερτ «Μπομπ» Μενέντεζ είχε βρεθεί πολλές φορές στο προσκήνιο στην Ελλάδα ως ένθερμος πολέμιος της Τουρκίας. Ο γερουσιαστής, που ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ από το 2021 κρατούσε τα «κλειδιά» για την τελική συμφωνία παράδοσης των F-16 στην Άγκυρα, έχει δηλώσει ευθαρσώς πως εάν το τουρκικό καθεστώς και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον θεωρεί «εχθρό» τότε αυτό αποτελεί τιμή για τον ίδιο.

Όμως ο κουβανικής καταγωγής βετεράνος πολιτικός διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της πολύχρονης καριέρας του. Οι κατηγορίες για διαφθορά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο οριστικό πολιτικό του τέλος, ένα ενδεχόμενο που κάνει τον Τούρκο Πρόεδρο να πανηγυρίζει.

Και τη «χαριστική βολή» ενδέχεται να του την έδωσε ο επίσης γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ο οποίος έχει αναγνωρίσει τον Ρόμπερτ «Μπομπ» Μενέντεζ ως μέντορά του. Κάποτε είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως «ο Ρόμπιν του Μπάτμαν», όμως τώρα προτρέπει τον Μενέντεζ να αποχωρήσει. «Πιστεύω ότι η παραίτηση είναι το καλύτερο για όσους, όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ, πέρασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τη χώρα». Αν και δεσμεύτηκε πως θα σταθεί στο πλευρό του, υπογράμμισε πως τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται είναι πάρα πολλά και σοκαριστικά. «Δυσκολεύτηκα να συμβιβάσω τους ισχυρισμούς με το πρόσωπο που γνωρίζω», είπε.

Είναι γεγονός πως το κατηγορητήριο σε βάρος του γερουσιαστή των Δημοκρατικών είναι εξαιρετικά βαρύ και οι φωνές που ζητούν την παραίτησή του διαρκώς πληθαίνουν. Μάλιστα αυτές οι πιέσεις προέρχονται και από τα δύο κομματικά στρατόπεδα, τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και τους Δημοκρατικούς. Περισσότεροι από 18 γερουσιαστές του Δημοκρατικού κόμματος έχουν ταχθεί υπέρ της παραίτησής του, όμως ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες και μέχρι τώρα δηλώνει πως δεν πρόκειται να παραδώσει τη θέση του στη Γερουσία. «Δεν σκοπεύω να παραιτηθώ, θα αθωωθώ και θα παραμείνω ο ανώτερος γερουσιαστής του Νιου Τζέρσι», είπε, υποστηρίζοντας πως «κάποιοι προσπαθούν να με φιμώσουν και να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο, καθώς με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς στόχους τους».

Σε πρώτη φάση ο Μενέντεζ ανακοίνωσε την αποχώρησή του Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, προσφέροντας μεγάλη ικανοποίηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «H έξοδος του Μενέντεζ μάς δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ. Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα διαχειριστεί τους τομείς που πρέπει», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ: «Η έγκριση της ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει μόλις εγκριθεί η πώληση των F16 στην Τουρκία».

Ακόμη και εάν ο Μενέντεζ αρνηθεί να παραιτηθεί, δεν αποκλείεται να κινηθεί η ίδια η Γερουσία για την απομάκρυνσή του. Αν αυτό συμβεί τότε θα πρόκειται για μια ιστορική ψηφοφορία, καθώς απομάκρυνση Γερουσιαστή με αυτή τη διαδικασία έχει να συμβεί από τον εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ, με τις κατηγορίες να σχετίζονταν με την υποστήριξη της Συνομοσπονδίας (των Νότιων). Από τότε και μόνο η απειλή για την αναγκαστική απομάκρυνση ήταν αρκετή για να οδηγήσει τους γερουσιαστές σε παραίτηση.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν αμερικανικά μέσα, μια ακόμη πιο επικίνδυνη εξέλιξη για τον Μενέντεζ θα ήταν εάν η Επιτροπή Δεοντολογίας της Γερουσίας ανακοίνωνε τη δική της έρευνα για τις καταγγελίες διαφθοράς. Ως ένα επίσης πιθανό σενάριο αξιολογείται και το ενδεχόμενο να χάσει την υποστήριξη του κόμματός του. Σύμφωνα  με το Politico, ήδη οι αρμόδιες επιτροπές φαίνεται πως εξετάζουν την αποβολή του από τα ψηφοδέλτια.

Πολιτικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν πως πλέον είναι θέμα χρόνου να τελειώσει. «Το μόνο που θα χρειαζόταν είναι κάποιος με μισό προφίλ και θα έχανε», σχολίασε πηγή στο Politico, υπογραμμίζοντας πως «η πραγματικότητα είναι ότι τελείωσε ως γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών».  «Ο ιερέας έχει φτάσει ήδη. Απλώς κοιτάζει το ρολόι για τις τελευταίες επιθυμίες», ανέφερε μια άλλη πηγή περιγράφοντας με γλαφυρότητα το πολιτικό τέλος του Ρόμπερτ Μπομπ Μενέντεζ.