Σε «τροποποίηση» του νέου νόμου περί Τύπου στην Ουγγαρία ελπίζει η Γαλλία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τον βαθιά αλλοίωση της έννοιας της ελευθερίας του Τύπου.

«Ο νόμος αυτός δε συνάδει με την έννοια της ελευθερίας του Τύπου», δήλωσε ο Φρανσουά Μπαρουέν στο ραδιοσταθμό France Inter και τόνισε ότι χωρίς αμφιβολία η Γαλλία, όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, ελπίζει σε τροποποίηση του νόμου αυτού, ο οποίος έχει ήδη επικριθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η στάση της γαλλικής κυβέρνησης την οποία εγώ εκφράζω σήμερα όπως και η στάση όλων των χωρών της ΕΕ πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για να μπορέσει η ουγγρική κυβέρνηση να έχει μια πιο ήρεμη προεδρία αναστέλλοντας την εφαρμογή του νόμου αυτού», τόνισε ο Μπαρουέν.

Ο νέος αυτός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, προβλέπει πρόστιμο ως και 730.000 ευρώ για τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα σε περίπτωση κατά την οποία «πλήττονται το δημόσιο συμφέρον, η δημόσια τάξη και η ηθική» ή μεταδίδονται «μεροληπτικές πληροφορίες».

Ο νόμος αυτός επιτρέπει επίσης στη νέα αρχή των ΜΜΕ-πρόσωπα διορισμένα από το κυβερνών κόμμα τα οποία θα επιβλέποουν το σύνολο της δημόσιας παραγωγής ειδήσεων- να υποχρεώνει τους δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν τις πηγές τους σε θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε αμφιβολίες για το νόμο αυτό κυρίως σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της αρχής των ΜΜΕ και ζήτησε διευκρινίσεις από το Βουκουρέστι.