Με τις κατηγορίες περί σεξουαλικών επιθέσεων κατά του ηθοποιού Ράσελ Μπραντ να πέφτουν βροχή, οι αποκαλύψεις για τις πρακτικές του κατηγορουμένου δεν έχουν σταματημό. Τώρα, μία από τις γυναίκες που κατηγόρησαν τον Ράσελ Μπραντ για σεξουαλική επίθεση ζητά να αλλάξει η βρετανική νομοθεσία περί συναίνεσης, μετά την τραυματική της εμπειρία με τον κωμικό.

Η γυναίκα, η οποία αναγνωρίστηκε ως Άλις σε κοινή έρευνα των εφημερίδων The Sunday Times, The Times και Channel 4 Dispatches, δήλωσε στα δημοσιεύματα νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο Μπραντ της επιτέθηκε σεξουαλικά όταν ήταν 16 ετών. Επιπλέον, τρεις άλλες γυναίκες είπαν στα δημοσιεύματα ότι ο Μπραντ τις κακοποίησε σεξουαλικά μεταξύ 2006 και 2013. Ο Μπραντ έχει αρνηθεί σθεναρά τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το insider.com, σε μια στήλη που δημοσιεύτηκε στους Sunday Times, η Άλις έγραψε ότι ήταν αφελής που είχε σχέση με έναν άνδρα στα τριάντα του και ότι οι γονείς της δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν τη σχέση τους, λόγω των νόμων του Ηνωμένου Βασιλείου περί συναίνεσης. Η ηλικία συναίνεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα 16 έτη.

«Οι γονείς μου δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν τη σχέση μου με τον Ράσελ, δεν υπήρχε νομική δυνατότητα προσφυγής», έγραψε η Άλις. «Η μητέρα μου δοκίμασε τα πάντα – με τιμωρούσε, έπαιρνε το τηλέφωνό μου, ακόμη και πήγαινε να δει τον Ράσελ για να του υπενθυμίσει ότι είχα γονείς που με αγαπούσαν. Αλλά, όπως πολλά 16χρονα, ήμουν ξεροκέφαλη και νόμιζα ότι ήμουν ώριμη. Μου είπε ότι είχα μεγαλώσει και το πίστεψα. Η μητέρα μου δεν μπορούσε να πάει στην αστυνομία, όσο και αν το ήθελε, γιατί τι θα έλεγε; Η κόρη μου είναι 16 ετών αλλά έχει σχέση με έναν ενήλικα άνδρα; Δεν ήταν παράνομο».

Η Άλις είπε ότι ο Μπραντ την αποκαλούσε «το παιδί» και ότι η σχέση τους έληξε μετά από μια σεξουαλική επίθεση. «Εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι δεν τον ενδιέφερε να με πληγώσει σωματικά ή συναισθηματικά», δήλωσε η Άλις στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. «Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να χτυπήσεις κάποιον και να τον σπρώξεις για να τον απομακρύνεις από πάνω σου. Δεν θα έπρεπε να είναι μια σωματική μάχη».

Η νέα συναίνεση που προτείνει η Άλις

Η Άλις, η οποία είναι τώρα στα τριάντα της, έγραψε στη στήλη ότι ο νόμος πρέπει να αλλάξει για να προστατεύει τα έφηβα κορίτσια. «Πιστεύω ότι τα 16χρονα και τα 17χρονα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους, αλλά χωρίς επιρροή από πολύ μεγαλύτερους ανθρώπους», έγραψε.

Πρότεινε να υπάρξει «τυπική συναίνεση», κατά την οποία η ηλικία συναίνεσης θα μπορεί να διατηρηθεί στα 16 έτη, ενώ θα είναι παράνομο για κάποιον άνω των 21 ετών να συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες με κάποιον κάτω των 18 ετών.

Οι ισχυρισμοί προκάλεσαν συζήτηση σχετικά με τους νόμους περί συναίνεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ηλικία συναίνεσης είναι τα 16 έτη από το 1885. Παράλληλα, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να είναι 18 ετών ή μεγαλύτεροι για να πίνουν αλκοόλ ή να ψηφίζουν σε γενικές εκλογές.

Σύμφωνα με την έρευνα για τον Μπραντ, περισσότερες γυναίκες πέραν των τεσσάρων κατηγόρων έχουν μιλήσει για την «ελεγκτική, καταχρηστική και αρπακτική συμπεριφορά» του κωμικού.