«Υπό έλεγχο» έθεσαν οι δυνάμεις του Κοσόβου το ορθόδοξο μοναστήρι γύρω από το χωριό Μπάνισκο όπου είχαν ταμπουρωθεί περίπου τριάντα ένοπλοι άνδρες. Στους τέσσερις ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι νεκροί: Ένας αστυνομικός και τρεις από τους ενόπλους.

Όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής (24.09.2023), ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Τζελάλ Σβέκλα, η κατάσταση επανήλθε σε ηρεμία μέσα στο μοναστήρι στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στον χώρο της μονής είχαν ταμπουρωθεί σχεδόν τριάντα ένοπλοι άνδρες για αρκετές ώρες μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού.

«Ανακτήσαμε τον έλεγχο αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες», δήλωσε ο Κοσοβάρος υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι από το μεσημέρι της Κυριακής (24.09.2023), περίπου τριάντα ένοπλοι άνδρες είχαν ταμπουρωθεί στο ορθόδοξο μοναστήρι γύρω από το χωριό Μπάνισκο και είχαν περικυκλωθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Κόσοβο: Οι μάχες στο ορθόδοξο μοναστήρι του Μπάνισκο

Ένοπλοι που επέβαιναν σε τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν σε χωριό που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και ταμπουρώθηκαν σε ένα μοναστήρι.

Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός και τρεις από τους περίπου 30 δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών γύρω από το χωριό Μπάνισκο.

Μοναχοί και προσκυνητές είχαν κλειστεί μέσα στον ναό του σερβικού ορθόδοξου μοναστηριού, καθώς η πολιορκία μαινόταν επί ώρες.

Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν, αλλά ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Τζελάλ Σβέκλα, κατηγόρησαν «εγκληματίες που χρηματοδοτούνται από τη Σερβία».