Ένα δεύτερο φορτηγό πλοίο, το Aroyat, απέπλευσε από το ουκρανικό λιμάνι του Τσορνομόρσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, αφού φόρτωσε σιτηρά, ανακοίνωσε σήμερα πηγή στη βιομηχανία. Τα φορτηγά πλοία Resilient Africa και Aroyat έφθασαν το Σάββατο στην Ουκρανία και επρόκειτο να αναχωρήσουν αφού φόρτωναν σχεδόν 20.000 τόνους σίτου για την Αφρική και την Ασία.

Το Resilient Africa αναχώρησε την Τρίτη από την Ουκρανία μεταφέροντας 3.000 μετρικούς τόνους σίτου. Πρόκειται για μια δοκιμή της ικανότητας της Ουκρανίας να ανοίξει και πάλι οδούς της ναυσιπλοΐας αφού κατέρρευσε η συμφωνία που επέτρεπε στη χώρα να εξάγει σιτηρά, μετά την απόσυρση της Ρωσίας απ’ αυτή. Η Μόσχα εξαπολύει συχνές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον των ουκρανικών υποδομών εξαγωγής σιτηρών.

Τον περασμένο μήνα η Ουκρανία ανακοίνωσε έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα για να μπορέσουν να αποπλεύσουν τα πλοία, που έχουν παγιδευτεί στα λιμάνια της αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, το Φεβρουάριο του 2022, και να παρακάμψει τη συμφωνία που κατέρρευσε.