Νέα στοιχεία για το θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας στο Μπορντό από αλλαντίαση έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η γυναίκα πέθανε ύστερα από κατανάλωση σαρδελών σε πολύ γνωστό εστιατόριο του Μπορντό, το «Tchin Tchin Wine Bar».

Η Μ. Γριπιώτη, η οποία διέμενε στο Παρίσι, επισκέφτηκε το εστιατόριο τις προηγούμενες ημέρες μαζί με τον σύζυγό της και φίλους, όμως η κατανάλωση του μολυσμένου γεύματος αποδείχθηκε μοιραία για τη γυναίκα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες γαλλικών μέσων και συγκεκριμένα του sudouest.fr, η 32χρονη, όταν εμφάνισε τα συμπτώματα επισκέφτηκε το νοσοκομείο Pellegrin, ωστόσο οι γιατροί δεν διέγνωσαν την αλλαντίαση αλλά μια μορφή λαρυγγίτιδας και την άφησαν να επιστρέψει στο σπίτι της.

«Φάγανε θαλασσινά και σαρδέλες από ένα εστιατόριο 5στερο και φημισμένο στη Γαλλία. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται προανάκριση από την εισαγγελέα του Μπορντό και την τοπική αστυνομία», τόνισε η μητέρα της, υπογραμμίζοντας πως οι γιατροί δεν διέγνωσαν την αλλαντίαση στην 32χρονη και για αυτό δεν της έδωσαν αντίδοτο.

Η αλλαντίαση προκαλείται από ένα μικρόβιο που «φωλιάζει» σε κακώς παρασκευασμένα – συσκευασμένα τρόφιμα και παράγει μια εξαιρετικά τοξική ουσία που παραλύει το νευρικό σύστημα. Η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση της κατάλληλης αντιτοξίνης είναι σωτήρια.

Ο σύζυγός της, όπως και τουλάχιστον άλλοι 11 πελάτες, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο έχοντας υποστεί δηλητηρίαση. Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως επτά άτομα νοσηλεύονται στην εντατική και πέντε δέχονται αναπνευστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές η 32χρονη, όπως και οι υπόλοιποι θαμώνες του καταστήματος, εμφάνισαν συμπτώματα αλλαντίασης.  «Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο κατάστημα στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», ανέφεραν.

Η Le Parisien αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Tchin Tchin wine bar», παραδέχτηκε ότι πέταξε μερικές σαρδέλες από την παρτίδα γιατί δεν μύριζαν καλά.

«Ομολογώ ότι είχα μια παρτίδα σαρδέλες και όταν άνοιξα έπρεπε να πετάξω μερικές που είχαν έντονη μυρωδιά. Οι υπόλοιπες φαίνονταν καλές για να σερβιριστούν στους πελάτες. Είμαι συντετριμμένος για αυτούς τους πελάτες αν αποδειχθεί ότι αρρώστησαν στο μπαρ μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το wine bar έχει κλείσει με απόφαση των γαλλικών αρχών καθώς διεξάγονται έρευνες μετά την δηλητηρίαση από τοξίνη αλλαντίασης τουλάχιστον δέκα ανθρώπων. Όλα τα θύματα είχαν φάει όλα σαρδέλες σε σπιτική κονσέρβα την περασμένη εβδομάδα στο συγκεκριμένο μαγαζί.

Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Προστασίας του Πληθυσμού επιβεβαίωσαν «μια πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας διατήρησης» των κονσερβοποιημένων προϊόντων, ανακοίνωσε ο Τιερί Τουζέ, αναπληρωτής διευθυντής. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σερβιρίστηκαν εννέα βάζα, που αντιπροσώπευαν περίπου 25 πιθανούς καταναλωτές.

«Ο εστιάτορας επιβεβαίωσε ότι όταν άνοιξαν τα βάζα, υπήρχε μια άσχημη μυρωδιά και δεν υπήρχε κενό», υπογράμμισε ο Τιερί Τουζέ. Η νομαρχία απαγόρευσε στον διευθυντή την παραγωγή νέων προϊόντων «μέχρι νεοτέρας» και διέταξε «ενδελεχή καθαρισμό» του bar-restaurant, το οποίο παρέμεινε κλειστό.

Ποιες ποινές αντιμετωπίζει ο εστιάτορας

Εάν και μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί καταγγελία και δεν έχει ξεκινήσει νομική έρευνα, ο εστιάτορας κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά. «Εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες για τη συντήρηση των τροφίμων και ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της παρέμβασης στα εν λόγω τρόφιμα και της “ζημίας που παρατηρήθηκε στα θύματα”, η εισαγγελία θα μπορεί να ασκήσει δίωξη για ακούσιες επιθέσεις κατά της ζωής», επιβεβαιώνει η δικηγόρος Anna Caresche, στην Le Parisien.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα δικαστήρια θα μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη στον εστιάτορα για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» ή/και «ακούσια τραύματα». Στη συνέχεια, ο εστιάτορας θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη και πρόστιμο 45.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Σε περίπτωση «προφανώς εσκεμμένης παραβίασης», η ποινή αυτή μπορεί να είναι έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «μια σειρά από πρόστιμα που προβλέπονται στον Κώδικα Καταναλωτή ή σε συγκεκριμένα κείμενα που ισχύουν για τους εστιάτορες», συνεχίζει η Caresche. Τα δικαστήρια θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν «απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και διαχείρισης εστιατορίου», εξηγεί.