Πολύ πριν την περίοδο βασιλείας της Κλεοπάτρας, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ανακαλύψει τη δύναμη της aloe vera. Το ψυχρό, καταπραϋντικό gel που πηγάζει από τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιείται στην επούλωση εγκαυμάτων και πληγών, ενώ παράλληλα αποτελεί τη βάση του χυμού aloe vera, ο οποίος είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών.

Τι είναι;

Προερχόμενη από την οικογένεια των κρίνων, η aloe vera διαθέτει σαρκώδη φύλλα που περιέχουν ένα gel ευρέως χρησιμοποιούμενο ως τοπική αγωγή για προβλήματα επιδερμίδας. Το φυτό προέρχεται από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ευδοκιμώντας σε όλη σχεδόν την Αφρική, ενώ η εμπορική καλλιέργειά του πραγματοποιείται επίσης στην Καραϊβική, τη Μεσόγειο, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι προσφέρει;
Παρά το γεγονός πως η επιστημονική κοινότητα δεν είναι μέχρι σήμερα απολύτως σίγουρη για το πώς δρα η aloe vera, έχει κατορθώσει ωστόσο να εντοπίσει την ευεργετική δράση πολλών δραστικών συστατικών του, όπως για παράδειγμα οι αντιθρομβωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του gel. Επίσης, η aloe vera συμβάλλει στη διαστολή των τριχοειδών αγγείων, επιτρέποντας την παροχή περισσότερου αίματος στην πληγή και επιταχύνοντας κατ’ επέκταση τη διαδικασία επούλωσης. Ακόμη, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι καταστρέφει, ή έστω περιορίζει τη δράση, σειρά βακτηριδίων, ιών και μυκήτων.

Κύριες δράσεις
Η aloe vera είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται στην κατεστραμμένη επιδερμίδα. Βοηθά στην επούλωση εγκαυμάτων και πληγών, ενώ παράλληλα απαλύνει τον πόνο και περιορίζει τη φαγούρα στα άτομα με έρπητα.

Ωστόσο, η ευεργετική δράση της φαίνεται ότι εξαλείφεται σε περιπτώσεις σοβαρών πληγών. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες σε δείγμα 21 γυναικών με καισαρική τομή, αποδείχθηκε ότι η εφαρμογή aloe vera στην πληγή επιμήκυνε σημαντικά τον χρόνο επούλωσής της.

Επιπλέον πλεονεκτήματα
Το gel της aloe vera χρησιμοποιείται για την παραγωγή χυμού, ο οποίος μπορεί να χορηγηθεί για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών πεπτικών διαταραχών, όπως έλκος και δυσπεψία. Ωστόσο, η έρευνα αποτελεσματικότητάς του παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη.

Άλλες έρευνες διερευνούν την ενδεχόμενη συμβολή της aloe vera στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος όσων πάσχουν από AIDS, λευχαιμία, καρκίνο ή σακχαρώδη διαβήτη.

Πώς θα την λάβετε;
Η λήψη της aloe vera μπορεί να είναι είτε εξωτερική, είτε εσωτερική.

Εξωτερικά
Απλώνετε την απαραίτητη ποσότητα gel ή κρέμας aloe vera στο δέρμα, ανάλογα πάντα με την έκταση του προβλήματος.

Εσωτερικά
Λαμβάνετε μισή κούπα aloe vera τρεις φορές την ημέρα ή εναλλακτικά μία ή δύο κάψουλες, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες χρήσεως.

Πιθανές παρενέργειες
Η τοπική χρήση aloe vera είναι γενικά πολύ ασφαλής. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ελαφριά φαγούρα, οπότε και συνιστάται η διακοπή λήψης της. Επίσης, εάν εμφανίσετε κράμπες, διάρροια ή τάσεις λιποθυμίας μετά την κατανάλωση του χυμού aloe vera, σταματήστε αμέσως τη λήψη του και αντικαταστήστε το με νέο συμπλήρωμα. Τέλος, μη λαμβάνετε ποτέ χυμό aloe vera σε περίπτωση που είστε εγκυμονούσα ή θηλάζουσα.

Πηγή: advancehealth.gr